Molnár Lajos: ha a kamara jól végzi a dolgát, akkor erős lesz

Senki nem akarja megszüntetni a kamarát - hangoztatta Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

MNO
2006. 10. 12. 6:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a három, az egészségügy átalakítását szolgáló törvényjavaslatban az is szerepel: a kötelező kamarai tagságot eltörlik úgy, hogy a kamarák köztestületi jellegét megtartják.

A liberális politikus a köztelevízióban úgy magyarázta a kormány ezen lépését, hogy amikor megalapították a kamarát, az évekig önkéntes tagságon alapult. Hozzátette: a kamara akkor volt erős, mert a tagság szolidaritása, együttműködése adta az erejét. Azután beletenyerelt az egészbe a politika, és elkezdett az egész a pénzről szólni meg a politizálásról – jegyezte meg.

Ha a kamara jól végzi a dolgát, akkor erős lesz, mert a törvény lehetőséget ad rá, de ne a politika, a hatalom adja az erejét, hanem a tagság – jelentette ki a miniszter. Elmondta azt is, megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy egy kedvezményes hitelkonstrukciót tudjon a kormány kialakítani a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a kistelepülések patikaalapításának megsegítésére.

Arra az újságírói kérdésre, hogy elképzelhető-e, miszerint a kormány az ellenérvek és az ellenállások hatására változtat az egészségügy átalakítását szolgáló törvényjavaslatokon, a miniszter azt mondta: elképzelhető, mivel ha valakinek olyan javaslata van, ami jobbá teszi az egészségügyi rendszert, azt elfogadják.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hétfői kifogására, miszerint problémát jelent, hogy az orvosok által szolgáltatott információk adatkezelési szempontból „törékenyek„, hiszen az adatok útját semmiféle külön védelemben nem részesítik és a postai úton, floppyn eljuttatott adatokat sem védik külön, azt válaszolta: egyrészt a floppykon nem azonosíthatóak a betegek, másrészt Magyarországon törvények biztosítják a levéltitkot.


(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.