időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Erdő Péter: Itt emberekről van szó

MNO
2006.12.03. 13:50

A magyarországi piarista rend alapítójának, Kalazanci Szent József szerzetes születésének 450. évfordulóján nyitották meg a jubileumi évet a mosonmagyaróvári Piarista Általános és Középiskolában.

Az évfordulóra felújították az 1739-ben megnyitott, s azóta háromszor bezáratott intézményt, amely a város legnagyobb gyermeklétszámú iskolája, s ahol most ismét attól tartanak, hogy az elvonások következtében veszélybe kerülhet a további oktatás.

A tudás és a keresztény értékrend átadása a piaristák legfontosabb feladata – mondta a jubileumi év megnyitóján rendezett szentmisén Erdő Péter, Magyarország prímás-érseke. A bíboros kitért rá: az egyházi iskolák küldetése az erős identitású közösségek kialakítása, ahol az összetartozás iránti igényt állítják a nevelés fő irányába.

Erdő Péter bíboros-prímás úgy vélekedett: „Úgy tűnik, nemcsak az egyházi iskolák területén, hanem az egész oktatásban figyelni kellene arra, hogy itt az emberről van szó, nemcsak költségvetési tényezőről, nem csupán társadalmi tehertétel, kiadás, amiről itt beszélünk.”

A 267 éves mosonmagyaróvári iskolát először azért zárták be 10 évre, mert ellenállt a németesítésnek. Újabb öt évre betiltották az 1848-as szabadságharc megtorlásaként a piaristák részvétele miatt, és zárva volt az iskola 1948 és 1994 között is. Most ismét tartanak az ellehetetlenítéstől.

A Lajta-parti város büszke arra, hogy itt található az ország legrégebbi piarista iskolája, amelynek további működése hosszú évekre a település megtartó erejét is jelentheti.
(HírTv)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.