időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Petréteitől a rendőrséget, Verestől tárcáját vehetik el

MNO
2006.12.06. 08:50

Tavasszal, a két koalíciós párt tisztújító kongresszusai után kerülhet sor a kabinet átalakítására. A problémák látszanak, a válaszok még nem – állították a Világgazdaságnak a kormánypártok vezető politikusai.

Gond például, hogy a közigazgatási államtitkári poszt megszüntetésével túl kevés a tárcáknál az aláírásra jogosult vezető, rossz helyen van az igazságügyi tárcánál a rendőrség, túl sok a feladata a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek, kérdéses, ki lesz az SZDSZ elnöke, s tény: Gyurcsány Ferencnek pártelnökké választásához előre meg kell kötnie az alkukat az szocialisták vezetőivel.

Petrétei József igazságügy-miniszter belebukott a rendőrség irányításába – fogalmaztak a lapnak koalíciós politikusok, akik szerint újra kell gondolni, vajon kihez tartozzon a jövőben e terület. Többen azt mondták: nem gondolták volna, hogy a jelenlegi helyzethez képest még Lamperth Mónika rendőrminisztersége is sokkal jobbnak tűnik.

Várhatóan nem tartja meg minden eddigi területét Szilvásy György sem; kiderült, kezelhetetlen a kancellárián a sok feladat. Ma annyit tudni csupán, hogy a kabinet Gál J. Zoltán vezetésével különválik, hiszen ma Szilvásy a kabinetfőnök is.


Finoman szólva „félelemmel” tölti el a szocialistákat, hogy ki lesz az SZDSZ új elnöke, amely más-más irányt szabhat egy esetleges kormányátalakításnak. Ma nem sok esélyt látnak arra, hogy Kóka János gazdasági miniszter legyen a befutó. Szerintük ha Fodor Gábor nyer, akkor a liberális politikus egy sor ügyet újra akar majd nyitni, közte a környezetvédelmi tárcáét vagy azt, hogy az SZDSZ elnökének minisztériumot is kell vezetnie.


Nem tudni, hogy vajon Gyurcsány Ferenc hozzányúl-e a kormányban lévő szocialista „erős emberekhez”: Szekeres Imre többek szerint nagyon jól vezeti a honvédelmi tárcát, Kiss Péter és Hiller István helye stabilnak tűnik, Lamperth Mónika pedig ért az önkormányzatokhoz. Veres János pénzügyminiszter sorsa függhet attól, miként teljesülnek tavaszra a PM prognózisai. De az is tény, hogy a pártelnöki posztra aspiráló miniszterelnöknek célja eléréséhez előzetes alkukat kell kötnie az MSZP-ben.


A szocialisták szerint nem működik jól az államreform-bizottság sem. Ennek oka egyrészt az, hogy nem világos, a kormánybiztos meddig „kísér” egy-egy törvényjavaslatot, hiszen az eredeti álláspont szerint az előkészítés lenne a dolga. De emellett nyílt konfliktus zajlik Molnár Lajos, az egészségügyi tárca vezetője és Draskovics Tibor, az államreform-bizottság alelnöke között; két nehéz embernek kellene együttműködnie akkor, amikor az egészségügy az egyik legfontosabb terület. Így lett a személyi összeférhetetlenségből politikai probléma – állították vezető kormányzati politikusok.
Az eldőlt a gazdasági lap informátorai szerint hogy nem állítják újra munkába a közigazgatási államtitkárokat. Ehelyett az államtitkárok számát bővítik. Két koncepció fut: vagy minden tárca lehetőséget kap, hogy a jelenlegi egy helyett két államtitkárt foglalkoztasson, vagy csak a nagy minisztériumok élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ha az utóbbi elképzelés kap zöld utat, akkor négy-öttel nőhet az e tisztségben dolgozók száma. A miniszternek kell majd eldönteni, hogy a két államtitkár közül melyiket „alkalmazza” a közigazgatás irányítására, s melyiket a saját helyettesítésére. A parlament tavaszi jogalkotási feladata lesz a jogállási törvényt a fentiek szerint módosítani.

(vg.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.