időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Döntött az OVB, nem lehet népszavazás a tandíjról

MNO
2007.03.29. 22:01

Nem lehet népszavazást tartani a tandíj bevezetéséről - így döntött csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság. Indoklásuk szerint azért, mert az burkolt alkotmánymódosítás lenne, mivel részét képezi az idei költségvetésnek. A képzési hozzájárulást azonban csak a felsőoktatási törvény tartalmazza olyan formában, hogy azt az intézmények nem kötelező érvénnyel szedhetik be 2008-tól.

A testület csütörtöki ülésén nem vette napirendre a Fidesz-KDNP másik két újrafogalmazott kérdését – a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. A testület következő ülése április 11-én lesz.

A Fidesz újrafogalmazott kérdéseket nyújtott be

A Fidesz és a KDNP korábban visszavonta a vizitdíjra vonatkozó, az Alkotmánybíróságot már megjárt korábbi népszavazási kérdését, és egyben arra kéri az Országos Választási Bizottságot, hogy csütörtök délutáni ülésén már az újrafogalmazott kérdést tűzze napirendre – mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek a testület ülése előtt.

Mint mondta, az OVB délutáni ülésén tárgyalná újra a Fidesz és a KDNP vizitdíjra vonatkozó kérdését, azonban az AB döntése világossá tette, hogy ez jelenlegi formájában nem alkalmas a népszavazás kiírására.

Ezért ezt visszavonjuk, és azt kérjük az OVB-től, hogy vegye napirendre az azóta már benyújtott, újrafogalmazott kérdést, amelyet eredetileg csak április közepén tárgyalt volna.

A politikus hangsúlyozta: a cél az, hogy az OVB minél előbb kezdje meg a Fidesz és a KDNP két új népszavazási kérdésének tárgyalását, mert fontos lenne, hogy az összes kérdésről egyszerre lehessen népszavazást tartani.

Az Alkotmánybíróság elnöke március 8-án jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben megkezdődhet az aláírásgyűjtés.

Két kérdésben, a kormánytagok felelősségére és a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kezdeményezéseket illetően az AB helybenhagyta az OVB határozatát, amelyben a testület megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

A Fidesz és a KDNP március 14-én két új kérdést nyújtott be: újrafogalmazta a vizitdíj eltörlésére vonatkozót, valamint elkészítette a kórházi napidíjról szólót.

A vizitdíjjal kapcsolatos eredeti kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?„. Ezt úgy fogalmazták újra, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től ne kelljen vizitdíjat fizetni?”.

(hírtv.net, mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.