időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Egységes igen a magyarigazolványok ügyében

MNO
2007.05.16. 13:04

Az országgyűlés mai ülésnapján a képviselők támogatták a magyarigazolványok határozatlan időre való meghosszabbítását. Általános vita volt a polgármesterek összeférhetetlenségéről és az újabb kistérségi társulások megalakulásáról. A Költségvetési bizottság kormánypárti szavazatokkal támogatta a kormányzati negyeddel kapcsolatos intézkedéseket.

Támogatták a pártok képviselői a magyarigazolványok határozatlan időre való meghosszabbítását szerdán az Országgyűlésben, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény módosításának vitájában. Az MSZP-s Kránitz László szerint az életre szóló magyarigazolvány a határon túl élők számára egyfajta érzelmi kapcsolat megtestesítője, sokan akkor is magunknál tartják, ha nem használják.

A fideszes Ékes József elmondta: pártja minden olyan lépéssel egyetért, amely javítja a határon túl élők helyzetét. Megjegyezte ugyanakkor: számára mély csalódás volt a 2004 decemberi, kettős állampolgárságról tartott népszavazás eredménye.

Az ellenzéki képviselő ötpárti egyeztetést szorgalmazott a fenntartható fejlődés demográfiai kérdéseiről, illetve a határon túli magyarok magyarsághoz való kötődéséről, valamint a magyar állampolgárság biztosításáról.

Új kistérségek

Hattal több kistérségi társulás lehet Magyarországon, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló 2004-es törvény módosítását. Lamperth Mónika önkormányzati miniszter szerdán parlamenti expozéjában hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is pluszforrásokkal támogatja a kistérségi társulások önkormányzatait.

Kovács Zoltán fideszes képviselő kifogásolta, hogy az új kistérség kialakítására irányuló 14 kérelem közül nyolcat elutasított a kormány, és mindösszesen hatot javasolt támogatni. Hangsúlyozta: a nagyméretű kistérségek működési nehézségekkel küzdenek.

Polgármesterek összeférhetetlensége

A törvényjavaslat szerdai parlamenti vitájában Lamperth Mónika elmondta: ha a polgármesteri tisztséggel szemben összeférhetetlenség merül fel, ezt a helyzetet magának a polgármesternek, vagy a képviselő-testületnek, végső esetben pedig a közigazgatási hivatal által kezdeményezett bírósági döntésnek kell megszüntetnie.

A miniszter hozzátette, hogy a jelenlegi szabályok szerint a bírósági döntés ellen nem volt jogorvoslati lehetőség, ez pedig mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzetet eredményezett.

Lamperth Mónika kitért arra, hogy a szóban forgó törvénymódosítás – az Alkotmánybíróság felhívásának megfelelően – megszünteti ezt a helyzetet azáltal, hogy lehetőséget biztosít a bírósági döntéssel szembeni jogorvoslatra, vagyis a bírósági döntés ellen lehetővé válik a fellebbezés.

Költségvetési bizottság előtt a kormányzati negyed

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága – 16 kormánypárti igen, és 9 ellenzéki nem szavazattal – támogatta a kormányzati negyeddel kapcsolatos közbeszerzési eljárás megindításához szükséges országgyűlési határozati javaslatot.

A testület szerdai ülésén általános vitára bocsátotta a kormányzati negyed épületegyüttes megvalósítását célzó közbeszerzési eljárás megkezdéséről és annak eredményes lefolytatása utáni szerződéskötésről szóló határozati javaslatot.

Görözdi György a kormányzati negyed megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta: a nemzetközi tanácsadó által javasolt megvalósítás a költségvetés számára a legkisebb kiadással, és legrövidebb kivitelezési idővel jár. Másrészt a 25 éves időre szóló PPP-konstrukcióban a büdzsé számára évente tervezhető költséget jelent.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.