időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Magyar szálak az Eurofighter-botrányban

Keresztes Lajos
2007.05.14. 07:20

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezércikke a brémai tartományi választások tanulságait elemzi. A Die Presse részletesen foglalkozik az Ausztriában politikai botrányt kavart Eurofighter-ügy magyarországi szálaival.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Daniel Deckers Választási eredmény a politikatudományi tankönyvből című cikkében a vasárnapi brémai választások tapasztalataival foglalkozik.
A vasárnapi tartományi választások eredménye nyugodtan származhatna egy, a nagykoalíció tanulságait elemző politikatudományi szakkönyvből is. A két párt számszerű túlsúlyából középtávon a kisebb pártok profitálnak. A másik szabály szerint a kisebb koalíciós párt mindig gyengébben szerepel. (Az SPD 37 százalékot, a CDU 25,4 százalékot, az FDP 5,9-et, a Baloldali Párt–PDS 8,5-öt, a zöldek 16,5-öt, a Német Népi Unió 8 százalékot kapott. A Szerk.)

Bár az SPD maradt a legerősebb brémai párt, már nagyon messze került a hetvenes és nyolcvanas évek abszolút többségétől. S nem csak a zöldek miatt, akik először itt vonultak be a tartományi parlamentbe, és a hatalomtól fájdalmasan elszokott pártként megerősödve most ismét koalíciós erőként ajánlkoznak.

Vasárnap óta a Baloldali Párt–PDS-nek számos eredménytelen kísérlet után sikerült bejutnia egy nyugati tartományi parlamentbe. A pártnak a 2005-ös Bundestag-választásokon elért jó szereplése, valamint a szélsőbal és jobb között ingadozó választói potenciálnak figyelmeztetnie kellett volna az SPD-t. Profilnélküliséggel, és a szakszervezetek, valamint a konzervatívok témáinak megszállásával aligha lehet a Baloldali Párt felemelkedését nyugaton megakadályozni.

Ráadásul majdhogynem a választók becsapását jelentette a koalíciós kérdés megkerülése, ha kezdettől fogva világos: az SPD képtelen lesz egyedül elérni az abszolút többséget.
A CDU számára – még ha figyelembe vesszük a különleges brémai viszonyokat is – fel kell tenni a kérdést: sikeres volt-e a kampánya? A városállamban a polgárok nemet mondtak arra a kérdésre, hogy nagyobb politikai súlyt érdemel-e egy magát elszociáldemokratásító CDU. Biztosan jót tesz a berlini koalíciós klímának, hogy az SPD növekvő idegessége nem volt jobban tetten érhető a brémai szociáldemokraták eredményében. De miért csak Brémában lennének érvényesek a nagykoalícióra vonatkozó szabályok? Miért veszítenék el érvényességüket Berlinben, tette fel a kérdést végül Deckers.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Peter Bognar Eurofighter-vizsgálóbizottság: Pénz a korábbi katonai hírszerzőnek című cikkében az osztrák belpolitikai viták magyarországi szálaival foglalkozik. Az Eurofighter-ügyet ezekben a napokban a magyar média is felkapta. Ennek oka, hogy néhány hete napvilágra került: a repülőgépeket gyártó cég lobbistája, Erhard Steininger a magyarországi bejegyzésű Hortobágy Consulting and Management (HCM) nevű cégnek 2003-ban 220 000 eurót utalt át. Hivatalos indoklás szerint a HCM a pénzt egy ausztriai légi bemutató megszervezéséért kapta. Ezt azonban mindeddig nem sikerült bizonyítani.

A HVG információi szerint a HCM-et 1996-ban 80 000 schilling tőkével két osztrák magánszemély, Leopold és Silvia Scholz alapította. 1997-ben offshore céggé alakították, és a mai nevére átkeresztelték, melynek ügyvezetőjévé ekkor választották azt a Szabó Jánost, aki az 1989-es politikai fordulatig közel 20 éven keresztül katonai hírszerzőként tevékenykedett. 2002-ben újabb tulajdonosváltás következett be, amikor a svájci Rainbow Holding és a Tirolban élő német állampolgár, Frank Petmeczky tulajdonába került a cég. Szabó ügyvezető maradt. A tulajdonosváltást követően a HCM egyre inkább a tanácsadói munkára helyezte tevékenysége súlypontját, amit az üzlet radikális javulása követett. 2003-ben, amikor a HCM a 220 000 eurós átutalást megkapta Erhard Steiningertől, érte el a legnagyobb éves bevételét.

2006-ban a HCM-et újra átszervezték. A cég összeolvadt a budapesti székhelyű Budapest International Trading Külkereskedelmi Kft.-vel (BIT), ahol 1997 óta szintén Szabó János volt az ügyvezető. A HCM üzleti irányítását 2006-ban Frank Petmeczky vette át, Szabó azóta kizárólag az üzleti tranzakciók meghatalmazottjaként tevékenykedik.

Lapinformációk szerint a HCM 2003 óta egyre inkább kereskedelmi tevékenységre specializálódott, de a cég vezetése tagadta, hogy fegyverkereskedelemmel foglalkoztak volna. Peter Westenthaler, a BZÖ vezetője vasárnap az ORF „Sajtóóra” című műsorában kijelentette, hogy egyetlen centet sem kapott pártja abból a hat millió euróból, melyet az Eurofightert gyártó cég a Rumpold reklámügynökségnek fizetett. „Tűzbe teszem ezért a kezemet” – fogalmazott Westhenthaler. Amennyiben tényleg kenőpénzek folytak az Eurofighter-üzlet során, akkor fel kell mondani a megállapodást, ellenkező esetben bukik Norbert Darabos hadügyminiszter, vélekedett a legkisebb parlamenti párt vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.