Magyar szálak az Eurofighter-botrányban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezércikke a brémai tartományi választások tanulságait elemzi. A Die Presse részletesen foglalkozik az Ausztriában politikai botrányt kavart Eurofighter-ügy magyarországi szálaival.

2007. 05. 14. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Daniel Deckers Választási eredmény a politikatudományi tankönyvből című cikkében a vasárnapi brémai választások tapasztalataival foglalkozik.
A vasárnapi tartományi választások eredménye nyugodtan származhatna egy, a nagykoalíció tanulságait elemző politikatudományi szakkönyvből is. A két párt számszerű túlsúlyából középtávon a kisebb pártok profitálnak. A másik szabály szerint a kisebb koalíciós párt mindig gyengébben szerepel. (Az SPD 37 százalékot, a CDU 25,4 százalékot, az FDP 5,9-et, a Baloldali Párt–PDS 8,5-öt, a zöldek 16,5-öt, a Német Népi Unió 8 százalékot kapott. A Szerk.)

Bár az SPD maradt a legerősebb brémai párt, már nagyon messze került a hetvenes és nyolcvanas évek abszolút többségétől. S nem csak a zöldek miatt, akik először itt vonultak be a tartományi parlamentbe, és a hatalomtól fájdalmasan elszokott pártként megerősödve most ismét koalíciós erőként ajánlkoznak.

Vasárnap óta a Baloldali Párt–PDS-nek számos eredménytelen kísérlet után sikerült bejutnia egy nyugati tartományi parlamentbe. A pártnak a 2005-ös Bundestag-választásokon elért jó szereplése, valamint a szélsőbal és jobb között ingadozó választói potenciálnak figyelmeztetnie kellett volna az SPD-t. Profilnélküliséggel, és a szakszervezetek, valamint a konzervatívok témáinak megszállásával aligha lehet a Baloldali Párt felemelkedését nyugaton megakadályozni.

Ráadásul majdhogynem a választók becsapását jelentette a koalíciós kérdés megkerülése, ha kezdettől fogva világos: az SPD képtelen lesz egyedül elérni az abszolút többséget.
A CDU számára – még ha figyelembe vesszük a különleges brémai viszonyokat is – fel kell tenni a kérdést: sikeres volt-e a kampánya? A városállamban a polgárok nemet mondtak arra a kérdésre, hogy nagyobb politikai súlyt érdemel-e egy magát elszociáldemokratásító CDU. Biztosan jót tesz a berlini koalíciós klímának, hogy az SPD növekvő idegessége nem volt jobban tetten érhető a brémai szociáldemokraták eredményében. De miért csak Brémában lennének érvényesek a nagykoalícióra vonatkozó szabályok? Miért veszítenék el érvényességüket Berlinben, tette fel a kérdést végül Deckers.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Peter Bognar Eurofighter-vizsgálóbizottság: Pénz a korábbi katonai hírszerzőnek című cikkében az osztrák belpolitikai viták magyarországi szálaival foglalkozik. Az Eurofighter-ügyet ezekben a napokban a magyar média is felkapta. Ennek oka, hogy néhány hete napvilágra került: a repülőgépeket gyártó cég lobbistája, Erhard Steininger a magyarországi bejegyzésű Hortobágy Consulting and Management (HCM) nevű cégnek 2003-ban 220 000 eurót utalt át. Hivatalos indoklás szerint a HCM a pénzt egy ausztriai légi bemutató megszervezéséért kapta. Ezt azonban mindeddig nem sikerült bizonyítani.

A HVG információi szerint a HCM-et 1996-ban 80 000 schilling tőkével két osztrák magánszemély, Leopold és Silvia Scholz alapította. 1997-ben offshore céggé alakították, és a mai nevére átkeresztelték, melynek ügyvezetőjévé ekkor választották azt a Szabó Jánost, aki az 1989-es politikai fordulatig közel 20 éven keresztül katonai hírszerzőként tevékenykedett. 2002-ben újabb tulajdonosváltás következett be, amikor a svájci Rainbow Holding és a Tirolban élő német állampolgár, Frank Petmeczky tulajdonába került a cég. Szabó ügyvezető maradt. A tulajdonosváltást követően a HCM egyre inkább a tanácsadói munkára helyezte tevékenysége súlypontját, amit az üzlet radikális javulása követett. 2003-ben, amikor a HCM a 220 000 eurós átutalást megkapta Erhard Steiningertől, érte el a legnagyobb éves bevételét.

2006-ban a HCM-et újra átszervezték. A cég összeolvadt a budapesti székhelyű Budapest International Trading Külkereskedelmi Kft.-vel (BIT), ahol 1997 óta szintén Szabó János volt az ügyvezető. A HCM üzleti irányítását 2006-ban Frank Petmeczky vette át, Szabó azóta kizárólag az üzleti tranzakciók meghatalmazottjaként tevékenykedik.

Lapinformációk szerint a HCM 2003 óta egyre inkább kereskedelmi tevékenységre specializálódott, de a cég vezetése tagadta, hogy fegyverkereskedelemmel foglalkoztak volna. Peter Westenthaler, a BZÖ vezetője vasárnap az ORF „Sajtóóra” című műsorában kijelentette, hogy egyetlen centet sem kapott pártja abból a hat millió euróból, melyet az Eurofightert gyártó cég a Rumpold reklámügynökségnek fizetett. „Tűzbe teszem ezért a kezemet” – fogalmazott Westhenthaler. Amennyiben tényleg kenőpénzek folytak az Eurofighter-üzlet során, akkor fel kell mondani a megállapodást, ellenkező esetben bukik Norbert Darabos hadügyminiszter, vélekedett a legkisebb parlamenti párt vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.