Rendőrlovakat kapnak a polgárőrök

A rendőrség megszünteti a somogysárdi lovasbázist decemberben, a ménesből 17 kancát és hat csikót a polgárőrségnek ajándékoz – jelentette be Sipos Gyula, az ORFK gazdasági igazgatója kedden Budapesten.

MNO
2007. 08. 14. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ménes fenntartása évi 120-140 millió forintba került, a rendőrségnek a „megváltozott gazdasági körülmények között„, a feszes gazdálkodás mellett nincs pénze a lovasbázis fenntartására – indokolta a döntést a dandártábornok az állatok jelképes átadásán a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat telephelyén.

Magyarországon egy ménes felszámolása érzelmi kérdés is – hangoztatta az igazgató, aki közölte azt is: a somogysárdi ménes többi állatát várhatóan ez év végéig a kaposvári lovasakadémia kapja meg. Túrós András altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség vezetője azt közölte, a lovakat vidéken, külterületeken állítják majd szolgálatba, ahol a járőrök elsősorban a mezei és erdei lopásokat akarják megelőzni.

A 23 lónak, mielőtt szolgálatba áll, kiképzésen kell még részt vennie – fűzte hozzá. Megjegyezte: a lovakat a tartásukra alkalmas polgárőr egyesületek kapják, a lószerszámok beszerzéséről az országos szövetség fog gondoskodni. Túrós András a mintegy 80 ezer polgárőr nevében megköszönve a lovakat, reményét fejezte ki, hogy a polgárőrség tovább tudja majd ápolni a „magyar nemzeti hagyományokat”.

Mint fogalmazott, a polgárőrség „egy kicsit a vidék Magyarországának a mozgalma„. Utalt arra, hogy jelenleg mintegy száz lovas polgárőr szolgál országszerte, és – mint mondta – e járőrök nemcsak nagyon népszerűek, hatékonyak is.
Túrós András azt ígérte, a jó gazda gondosságával bánnak majd a lovakkal. Az átadásról szóló okmány aláírását követően Sipos Gyula négy lovat adott át a polgárőrség vezetőjének.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI-vel azt közölte, a rendőrségnek szerte az országban mintegy 70 lova van, ebből körülbelül 40 szolgál a fővárosban, és évente 5-6 új állatra van csak szükségük.

A polgárőrség az utóbbi hónapban a határőrségtől 50 terepjárót, míg a vám- és pénzügyőrségtől tíz gépjárművet kapott.


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.