időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Több száz munkás tüntetett a gdanski hajógyárban

MNO
2007.10.29. 20:00

Hétfőn több száz munkás tüntetett a legendás gdanski hajógyárban az üzem megmentését, illetve privatizációját követelve. A pénzügyileg nehéz helyzetben lévő üzem dolgozói transzparenseiken „korszerű gyárat, európai színvonalú béreket” sürgettek.

A dolgozók attól tartanak, hogy az előrehozott parlamenti választáson győztes Polgári Platform – bár alapvetően üzletbarát politikát folytat – lassíthatja a privatizációt a gyárban. A korábbi tervek szerint a gyárat az ukrán Donbass cégnek akarták eladni, a Polgári Platformnak nem áll szándékában leállítani a folyamatot, csupán meg akarják vizsgálni a terveket.

Az üzem régóta küszködik nehézségekkel, a ’90-es években a csőd szélére jutott, s jelenleg is igen nagy összegű állami támogatásból él, ennek jóváhagyását viszont az Európai Unió egyelőre elutasította, így a gyárat ismét csőd fenyegeti. Brüsszel egyelőre azt javasolja, csökkentsék a gyár teljesítményét és készítsenek hosszú távú tervet a veszteséget megfordítani képes szerkezetváltásra. A lengyelek szemében Gdansk nem csupán egy üzem a sok közül, hanem az antikommunista ellenállás legendás jelképe.

Huszonhét évvel ezelőtt az akkori Lenin hajógyárban 17 ezer munkás sztrájkkal kényszerítette tárgyalóasztalhoz a hatóságokat, és ott alakult meg a Szolidaritás, a kommunista tömb első szabad szakszervezete, Lech Walesa vezetésével.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.