Szombathely: kiállítás erdélyi művészek munkáiból

Az erdélyi Élesdi Művésztelep fiatal alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás pénteken a Szombathelyi Képtárban.

MNO
2008. 02. 01. 19:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

"Érzem, látom az erőt ebben a csoportban, (...) amelyet összetart generációs közösségük, erdélyi identitásuk, az egészséges bizonyítási vágy és a nyitottság a világra" – mondta a megnyitón Stark István képzőművész.

Hozzáfűzte: már tizenegyedik éve annak, hogy a budapesti Képzőművészeti Főiskolára felvételt nyert öt marosvásárhelyi diák kollégáival megalapította Élesden (Alesd) azt a művésztelepet, amelyen – ma már tizennyolcan – évről évre együtt dolgoznak, és amelynek alkotásaiból évente kiállítást rendeznek. Tavaly a budapesti Ernst Múzeumban már találkozhatott a közönség a Szombathelyen látható anyag egy részével.

Stark István szerint a csoporton belül megfigyelhető műfajok és eszközök sokfélesége azt jelzi, hogy nincs semmilyen rendezőelv, ami szerint kötelező lenne dolgozni, szabadon élnek a csoport tagjai a figurális, az absztrakt, a nép-nemzeti, az egyetemes, a szürreális, a pszicho-, a forradalmi és a meditatív filozófiai gondolkodás eszközeivel.

"Eszközhatás tekintetében a festő, a szobrász, a grafikus, az intermediális művész szabadon, de mégis egységet alkotva dolgozik egymás mellett" – mondta.

A március 2-ig megtekinthető kiállításon Balázs Imre Barna, Bodoni-Dombi Zsolt, Bugovits Anikó, Galambos Éva, Halmi-Horváth István, Herman Levente, Incze Mózes, Juhász Dóra, Kaszás Réka, Konecsny Emőke, Kovács Lehel, Kucsora Márta, a szombathelyi Pittmann Zsófi, az észt Plink Villu és Saarepuu Silja, valamint Szász Sándor és Vértesi Ági munkái láthatók.

MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.