időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Szabadságéremmel tüntetik ki Tőkés Lászlót

MNO
2009.05.14. 09:39

Az amerikai Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány idén Tőkés Lászlót tünteti ki a Truman–Reagan Szabadságéremmel – értesítette a püspököt levélben Lee Edwards, az alapítvány elnöke.

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány nonprofit szervezet, amelyet az amerikai törvényhozás 1993-ban hozott létre, hogy Washingtonban emlékhelyet létesítsen a kommunista diktatúrák több mint százmillió áldozatának. Az erről szóló törvényt Bill Clinton elnök írta alá. Az alapítvány létrehozta a Truman–Reagan Szabadságérmet, amelyet évente olyan személynek vagy szervezetnek ítélnek oda, aki vagy amely tanúbizonyságát adta egy életre szóló elkötelezettségének a szabadság és a demokrácia előmozdítása, valamint a kommunizmus és a zsarnokság minden formájával szembeni ellenállás mellett.

Tőkés László „rendületlenül támogatja a szabadságot és a demokráciát szerte a világon, és kulcsszerepe volt abban, hogy Romániában 1989-ben véget ért a kommunizmus” – áll abban a levélben, amelyben meghívták az erdélyi magyarok európai képviselőjét a Washingtonban, 2009. június 16-án sorra kerülő díjátadásra.

Tőkés László köszönőlevelében úgy ítéli, hogy a neki juttatott kitüntetés „elismerés és bátorítás mindazok számára, akik – Temesvár szellemében – soha nem adták fel a harcot a valódi demokráciáért és szabadságért szülőföldemen. Ugyanakkor felidézi annak a sok száz mártírnak az áldott emlékét, akiket az 1989. decemberi felkelés és forradalom idején mészároltak le Romániában.” Az európai képviselő ezzel együtt jelzi: „A kommunizmus átruházta hatalmát kiválasztott egyénekre, és tovább él vérükké vált hagyatékában – az igazságot, a valódi változást és a társadalom megújhodását gátló becstelen ferdítésekben. Ezért maradt el az 1989-es eseményeket követő »erkölcsi katarzis« Kelet- és Közép-Európa-szerte. Az 1989 óta elért összes fontos eredmény ellenére a legnagyobb hiányosság az, hogy semmiféle »erkölcsi elszámolás« nem történt. Biztos vagyok abban, hogy az 1989-es romániai forradalomnak ajánlott 2009-es Truman–Reagan Szabadságérem sokak szívét eltölti majd a lelki megtisztulás érzésével” – fogalmaz az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az érem másik két, 2009-es kitüntetettje Steny Hoyer, az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza demokrata frakciójának vezetője, valamint Jack Kemp, egykori kongresszusi képviselő, a Republikánus Párt 1996-os alelnökjelöltje.

Ez idáig többek között Václav Havel, Lech Walesa, Elena Bonner, II. János Pál pápa, Joseph Lieberman, Jesse Helms, Henry M. Jackson, Lane Kirkland és Michael Novak részesültek a magas kitüntetésben. 2008-ban posztumusz Tom Lantost, az azelőtt nem sokkal elhunyt amerikai magyar kongresszusi képviselőt tüntették ki. Magyar részről legutóbb 2007-ben Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője, azelőtt pedig 2002-ben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nyerte el a díjat – áll Tőkés László közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.