időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Baka: El kell gondolkodni, meddig mehet ez a játék + Képriport

MNO
2009.06.15. 15:52

Olyan mértéktelen a bizalmatlanság, hogy mindenkinek el kell gondolkodnia, meddig mehet ez a játék – jelentette ki Baka András hétfőn, miután az Országgyűlés nem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Méltatlan a jogállam egyik alapintézményével politikai játékot űzni – mondta a szakember.<br /><br /><strong><a href="/portal/643571" target="_blank">• Határozatképes maradt a parlament</a></strong><br /><a href="/portal/643567"><strong>• Szili szomorúnak tartja, hogy nem választották meg Bakát</strong></a><br /><a href="/portal/643570"><strong>• Molnár: A kormány azt szeretné, ha Bakát megválasztanák</strong></a><br /><strong><a href="/portal/643551">• Baka nem lesz legfőbb bíró</a></strong>

Méltatlan a jogállam egyik alapintézményével politikai játékot űzni – mondta Baka András főbírójelölt hétfőn, azután, hogy a parlament immár másodszor nem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének. „Fogalmam sincs, hogy mi történhetett, mi van a szavazás eredménye mögött, hiszen a frakciók úgy nyilatkoztak, hogy támogatják a jelölést” – mondta az államfő jelöltje újságíróknak a Parlamentben a szavazás után pár perccel. „Úgy látszik, mindenki támogatása kevés, talán kicsit kevesebb jobb lett volna” – jegyezte meg a jelölt. A politika felelőssége, hogy egy éve üres a Legfelsőbb Bíróság elnöki széke – fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy vállalna-e egy újabb jelölést, Baka András úgy válaszolt: „Olyan mértéktelen a bizalmatlanság, hogy mindenkinek el kell gondolkodnia, meddig mehet ez a játék”. Kérdésre válaszolva megjegyezte: nem tudja, kinek üzentek a szavazással a politikusok, neki vagy a köztársasági elnöknek, de „véget kell vetni az üzengetésnek”, és tisztességgel megválasztani a közjogi méltóságokat. Arra a kérdésre, hogy jobb lenne-e, ha nem titkos szavazással választanák az LB elnökét, Baka András úgy reagált: más országokban működik ez a gyakorlat, ezért feltehetőleg nem a szabályozáson kellene változtatni, hanem a hozzáálláson.

Az LB korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában járt le a mandátuma. Az elmúlt több mint egy év során az Országgyűlés hétfőn már negyedik alkalommal nem tudott új főbírót választani. Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját az államfő már 2008 májusában jelölte a főbírói posztra, azonban Baka András – csakúgy, mint hétfőn – akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Sólyom László ezután kétszer is Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte, ám sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem volt meg a szükséges parlamenti támogatás, így jelenleg az LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.