időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

További megmozdulásokat szervez az iráni ellenzék + Képek

MNO
2009.06.17. 12:10

Tárgyalóasztalhoz kényszerítették Irán első számú vallási vezetőjét a napok óta tartó tüntetések. Az ellenzék kitart, és az interneten szervezi az újabb megmozdulásokat. A forradalom után elűzött sah fia szerint a rezsim meginogni látszik. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/643979"><strong>• Obama nem kommentálta az iráni eseményeket</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/643818"><strong>• Többezres tömeg Ahmadinezsád mellett – feszültség Teheránban</strong></a>

Összecsapás nélkül ért véget a tüntetések negyedik napja Teheránban. Ahmadinezsád elnök hívei kedd délután foglalták el az előző napi kormányellenes demonstráció helyszínét a fővárosban, de politikai ellenfeleiket nem sikerült kiszorítaniuk az utcáról. Az ellenzék az állami tévé épülete előtt folytatta a tiltakozást. A tömeg fegyelmezett maradt és nem engedett a provokációnak. A kormánypártiak viszont közel sem voltak olyan lelkesek, mint ahogy az állami média sugallta. Más hírforrás nem maradt, a külföldi televízióstáboknak keddtől megtiltották az utcai forgatást. Az ellenzék a blokkolt mobilszolgáltatás miatt közösségi internetes portálokon szervezi az újabb tüntetéseket, és ott teszi közzé saját készítésű videofelvételeit.


Teheránban utoljára az 1979-es iszlám forradalom idején volt hasonlóan feszült a helyzet, amikor Komeini ajatollah hívei megdöntötték a sah uralmát. Az elűzött Reza Pahlavi fia szerint a mostani ellenzék túllépett a tömegdemonstrációk kiváltó okán, és már nem az elnökválasztás eredményét, hanem a vallási rezsim létjogosultságát kérdőjelezi meg.


„A szellem kiszabadult a palackból. Ezúttal az emberek nem fognak meghátrálni, szerintem most a végsőkig el fognak menni a követeléseikkel” – mondta Reza Pahlavi száműzött iráni koronaherceg. A herceg hozzátette, hogy a vallási vezetők lépéskényszerbe kerültek: vagy engednek az utca követelésének, ami uralmuk meggyengülésével lenne egyenlő, vagy bekeményítenek, és még mélyebb legitimációs válságba sodorják magukat. Pahlavi figyelmeztetett: ha a nemzetközi közösség nem áll az életüket is kockáztató tüntetők mellé, a tiltakozók elvesztik a Nyugatba vetett reményüket, a várt politikai fordulat pedig elmarad. Az amerikai elnök továbbra is óvatos. „Erőteljesen támogatom azt az egyetemes elvet, miszerint a nép hangját meg kell hallani, és nem elnyomni” – fogalmazott Barack Obama.


Képek: Reuters


Az iráni külügyminisztérium kedden berendelte a cseh és a brit nagykövetet, és azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy Irán belügyeibe avatkozik. A száműzött koronaherceg álláspontját igazolja, és a rezsim elbizonytalanodását jelzi, hogy a legfőbb vallási vezető, Hamenei ajatollah az iszlám köztársaság megvédelmezésére szólította fel az irániakat, miközben kénytelen volt egyeztetni a négy elnökjelölttel.

(hírTV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.