időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hulladékot égetne a FŐTÁV

MNO
2009.11.18. 19:40

A hét nagy fővárosi távhőtermelő egység összekötését készül javasolni a FŐTÁV Zrt. a decemberi budapesti közgyűlésen – mondta Kovács Lajos vezérigazgató szerdán egy bécsi sajtóeseményen.

A bécsi távhőszolgáltató bemutatására szervezett sajtóút alkalmával Kovács Lajos követendő példaként említette, hogy az osztrák fővárosban a távhő közel negyven százalékát hulladékégetésből keletkező energiából fedezik. Budapesten 3,5 százalék ez az arány, a felhasznált energia többi részét erőművek állítják elő a FŐTÁV számára – mondta.

Ez nagyon jó fejlesztési irány, ugyanakkor Bécsben is az első lépés egy olyan vezetékhálózat, egy körvezeték megépítése volt, amely fogadni tudja ezt az energiát – tette hozzá a vezérigazgató.

Mint a Magyar Nemzet szerdai számában megírta, a FŐTÁV decemberben szeretné beterjeszteni a fővárosi közgyűlés elé koncepcióját a hét nagy távhőellátó egységes rendszerbe kötéséről. A hőtermelő erőművek jelenleg ugyanis egyenként 20-30 ezer budapesti lakással alkotnak közös rendszert, egymással viszont nincsenek kapcsolatban.

A koncepció célja, hogy „bárhol keletkező olcsó hőt bárhová el lehessen szállítani” – fejtette ki Kovács Lajos. A Bécsi Távfűtőművek a város tulajdonában van, a bécsi energia- és a gázszolgáltatóval közös anyavállalathoz tartozik. Jelenleg 36 százalékos részesedéssel rendelkezik a piacon, a 2020-ra kitűzött klímavédelmi célok érdekében 50 százalékra akarja növelni részesedését.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.