Újjászületik a fény, visszatér a Nap

<p>Az év leghosszabb éjszakája áll előttünk: december 21-e a téli napforduló, a csillagászati tél kezdete. Innentől a nappalok fokozatosan hosszabbodnak egészen a június 21-i nyári napfordulóig. Ez az időszak az ősi kultúrák egyik legfontosabb eseménye, többnyire a fény újjászületését, a Nap visszatérését ünnepelték, és a közeledő tavasznak örvendeztek. A keresztény karácsony ünnepe ezekre az ősi szokásokra épült rá. </p>

Forrai Mária Melinda
2009. 12. 21. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonyi érdekességek

A karácsony szó a szláv nyelvből került a magyarba a kracsun szóból, amely lépőt, átlépőt jelent, így utal a napfordulóra. A karácsonyfa díszítése 1841-től terjedt el Németországból. Magyarországon valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította az első fát 1824-ben, a szokás viszonylag gyorsan elterjedt. A fát eredetileg almával, dióval, mézespogácsával és cukorral díszítették. Kevesen tudják: a szaloncukor igazi hungarikum, a papírba csomagolt édesség még a 19. század első harmadában jelent meg, és azóta is magyarok készítik szerte a világon.


A téli napforduló idején a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. A Föld forgástengelyének ferdesége miatt ugyanis a Nap sugarai nem egyformán érik bolygónk felszínét; hol a déli félteke, hol az északi kap belőlük többet, ennek köszönhetjük az évszakok váltakozását.

A téli napforduló idején az északi féltekén a Nap délkeleten kel, délnyugaton nyugszik, és a Baktérítő magasságában delel. Ez a leghosszabb éjszaka és a legrövidebb nappal, ezt követően naponta 1-2 perccel (népiesen: egy-egy „tyúklépéssel”) hosszabbodnak a nappalok. A déli féltekén épp fordítva, ott ilyenkor van a leghosszabb nappal. Az Északi-sarkon ilyenkor a Nap nem is kel fel, a Délin pedig nem nyugszik le.

A téli napforduló a csillagászati tél kezdetét jelenti. Ősidők óta ez az egyik legfontosabb esemény az évben, hiszen innentől egyre hosszabb ideig tart a nappali világosság. Nem véletlen tehát, hogy számos ősi szokás és ünnepség kapcsolódik hozzá, ezekre épült a karácsony is. I. Gyula pápa rendelte el a 4. században, hogy december 25-ére essen a keresztény karácsony; célja a pogány ünnepek keresztény tartalommal való feltöltése volt.

Szaturnália

Az ókori Rómában a földművelés istenének, Szaturnusznak tartották ekkor az ünnepét – december 17. és 25. között. A fény diadalát, a sötétség felett aratott győzelmét ünnepelték, a földművesek számára ez az időszak jelentette az újjászületést. Nagy táncos vigadalmakat tartottak, a házakat borostyánnal díszítették, a szolgák rendszerint ajándékokat kaptak.

Mithraizmus

Sokáig a kereszténység fő vetélytársa volt a Mithraszhoz, a római kor egyik legnagyobb istenéhez kötődő kultusz. A Nappal hozták kapcsolatba, és december 25-én ünnepelték születését. Eredete ősidőkbe nyúlik vissza: az ind regékben Mitra néven a nap istene volt, Mithra néven jelent meg a perzsa mitológiában, ahol egyre inkább előtérbe került. Ő lett a világosság istene, a perzsa vallás alapítója, aki a jóság és igazság küzdelmében a diadalmas vezér szerepét játssza. Perzsiából Babilonba, majd Kis-Ázsiába, s az 1. században a Római Birodalomba került, ahol az egyik legnépszerűbb isten lett egészen az 5. századig. Hivatalos kultusza még a kereszténynek tartott I. Constantinus császár idején is megmaradt.

Yule

Az észak-európai, germán, viking és kelta népek a fény újjászületését, a Nap visszatérését Yule néven ünnepelték. Ezen az éjszakán – az „Anya éjszakáján” – egy 12 éjszakáig tartó időszak kezdődik, amely az óév elmúlását és az új esztendőt tápláló folyamatot jelképezi. A kelták a druida hagyomány szerint szertartásokat tartottak, nagy örömtüzeket gyújtottak, amelyeket énekelve körbetáncoltak. Mindez a Nap ébredését és a tavasz eljövetelét segítette elő hitük szerint. A Yule ünnepéhez több szokás is társul, Észak-Európában sok helyen ma is megünneplik.

Néhány érdekes szokás világszerte

Itáliában – a legenda szerint – La Befana, a kedves boszorkány épp sepregetett otthonában, amikor megérkezett a Három Bölcs, és hívták, nézze meg a Kisjézust. Ő azonban azt felelte, nem ér rá. Nemsokára megbánta döntését, ám akkor már késő volt. Azóta is keresi a Szent Gyermeket: seprűnyelén a kéményen keresztül repül be az otthonokba, és ajándékokat visz „neki”, amelyeket a gyerekek harisnyájába rejt.

Egyes észak-amerikai indián törzsek szertartásaikkal „visszahozták” a napot hosszú álmából. Az erre az alkalomra készített imapálcákkal megáldották a házakat, állatokat és növényeket.

A maják ezt az időszakot veszélyesnek tartották, náluk ez a szerencsétlenség istenének ünnepe, a Wayeb volt, amely öt napig tartott. Hitük szerint ilyenkor leomlott az élők és halhatatlanok közötti válaszfal, és az istenek szabadon garázdálkodhattak, ezért a maják nem léptek ki a házaikból.

Kelet-Ázsia és Kína területén az ünnepség a jin és jang filozófiájához kapcsolódott, és a kozmosz harmóniájának elvét idézte fel. A családegyesítés idejének tartották. A tibetiek a Meghaló Évet ünneplik: egy májusfához hasonló fát állítanak fel, amelyet félelmetes maszkokba öltözve táncolnak körül, így elriasztják az új év ártó szellemeit.

A szintén ebben az időszakban tartott zsidó Hanuka egyrészt a fények ünnepe, másrészt a szíriai görögök feletti győzelemre és a jeruzsálemi szentély újjáavatására is emlékeztet.

(forrás: MNO, wikipedia.hu, web.tvnetwork.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.