időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Fizetnek a táliboknak, csak ne lőjenek?

Keresztes Lajos
2010.01.24. 09:48

A Focus beszámol arról, hogy a szövetségi kormány támogatja: pénzzel vegyék rá a tálibokat a fegyverletételre. A Frankfurter Allgemeine Zeitung a betegsége miatt visszavonuló Oskar Lafontaine-ről ír, bemutatva a Baloldali Pártban mutatkozó hatalmi vákumot.

Focus

A hírmagazin Pénzzel kell kimeríteni tálib harcosokat című cikkében ismerteti azokat az elképzeléseket, miszerint anyagi eszközökkel próbálják rávenni az ellenállókat harcuk feladására. A német szövetségi kormány Dirk Niebel, a gazdasági együttműködési és fejlesztési kabinet vezetőjének tájékoztatása szerint támogatja Hamid Karzai afgán elnök ezirányú javaslatát. „El tudom képzelni, hogy a szövetségi kormány egy ilyen alapban részt vegyen” – nyilatkozta a liberális politikus a magazinnak. „Fontos, hogy azok a harcosok, akik készek feladni az erőszakot és ismét visszatérnek az alkotmány talajára, jövőt ajánljanak” – indokolta Niebel a kezdeményezést. Kiemelten erre a célra a jövő héten sorra kerülő londoni Afganisztán-konferencián nemzetközi külön alapot hozna létre.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A napilap Lafontaine elhagyja az országos politikát című cikkében tudósít a Baloldali Párt társelnökének döntéséről. A döntést kizárólagosan egészségügyi okokból hozta meg a Saar-vidéki politikus, akit novemberben prosztatarák miatt megműtöttek. „A rák egy figyelmeztető lövés volt” – mondta a 66 esztendős Lafontaine. Elmondta: a pártelnökség feladásának és a Bundestag-mandátumról történő lemondásnak nincs köze a párton belüli személyi vitákhoz. Lafontaine azonban megőrzi a saarbrückeni tartományi gyűlés frakcióvezetőjének posztját. A volt SPD-elnök 2007 óta a PDS és a WASG egyesüléséből létrejött Baloldali Pártot annak megalakulásától Lothar Biskyvel közösen vezette. Bisky, aki májusban szintén nem jelölteti magát, a 2009. júniusi EP választások után szintén háttérbe vonult. Ezzel Lafontaine betegsége miatt vezetési vákuum keletkezett, ami hetek óta tartó hatalmi harcot és vitát okozott. A pártelnökségre esélyes utódjaként emlegetik többek között a Klaus Ernstet a WASG társalapítóját és a kelet-berlini Gesine Lötzsch frakcióvezető-helyettest.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.