időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

„Aki kokárdát tűzött, kioktathatták: miért magyarkodik”

MNO
2010.03.14. 18:28

<p>Március 15. szabad megünneplése az egyik legújabb vívmányunk – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap a Veszprémhez tartozó Gyulafirátót Fő terén, a Batthyány-szobornál, mintegy 250-300, fáklyákkal felvonuló ünneplő előtt. </p><p><strong><a href="/portal/700882">• „El kell számolni mindennel, és mindenkit el kell számoltatni</a></strong></p>

Nem tartunk még ott, hogy megnyugodhatnánk, s azt mondhatnánk: 1848. álma megvalósult, s hogy „Magyarország minden értelemben független, szabad, polgári ország, amelynek polgárai jól és otthon érzik magukat, s ahol mindenki úgy érzi, megvalósíthatja az álmait” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Miközben 1848. elindította Magyarországot a polgári átalakulás útján, s 1956. egy újabb kísérlet volt a magyar szabadság, a polgári Magyarország kivívására, 1989-90. tette lehetővé végül, hogy 1848. és 1956. álma beteljesedjék – hangsúlyozta a Fidesz politikusa, megjegyezve, hogy befejezik a polgári Magyarország álmának kiépítését. Mint mondta: „meg kell nyitnunk egy olyan új fejezetet, amely a gyarapodás fejezete, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország mindenkié legyen, itt mindenki jól érezhesse magát és mindenki megtalálja a boldogulását”. „Március 15. a szabad Magyarország ünnepe, a magyar szabadság ünnepe is” – mondta a Fidesz politikusa, kitérve arra, hogy 1848. mellett 1956. is a magyar szabadság olyan ünnepnapja, amelyet „féltőn kell gondoznunk, ápolnunk és utódainkra hagynunk”.

„Nekünk a szabadságot soha nem saját magunkkal szemben kellett megvédeni, sem pedig saját magunkkal szemben kivívni, hanem mindig valamilyen külső hatalommal szemben” – tette hozzá. 1848-ban a Habsburg önkényuralommal, 1956-ban a szovjet kommunista rezsimmel kellett szembeszállniuk a magyaroknak, hogy „kivívják és megőrizzék a szabadságukat”. Mindkét forradalom elbukott, de ”1848. és 1956. követelései, reményei és hagyományai sűrűsödtek 1989-90-ben, amikor végleg ki tudtuk vívni a szabadságunkat” – mondta az ellenzéki politikus. A magyar légierő zenekarának, valamint az iskolásoknak és a helybeli női énekkarnak a műsora után az ünneplők koszorúkat, virágokat helyeztek el Batthyány Lajos mellszobránál.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.