„Libatolvaj Bajnai” – Tüntetők, fémdetektoros kapu, kordonok + Videók + Képriport

Kormányellenes jelszavak kísérték a díszlobogó felvonását a hermetikusan lezárt Kossuth téren. A március 15-i ünnepségre a Vértanúk terén gyűltek össze tüntetők. Az érdeklődőket fémdetektoros kapu várta. Fél 11-re helyreállt a közlekedés a Kossuth téren. A Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepségen csendes, „családias” hangulat volt, kevesen jöttek el, beengedőkapukat nem állítottak fel. Mindeközben lezárták a Március 15. teret, ahol egy órakor Demszky Gábor tart majd beszédet. <br /><br /><a href="/portal/700953"><strong>• Basescu köszöntötte a romániai magyarokat</strong></a><br /><strong><a href="/portal/700952" target="_blank">• A rend nem kisajátítható, fönntartása nem adható gebinbe</a></strong><br /><a href="/portal/700950"><strong>• „Új szelek fújnak” – Fidesz: a magyarság nem vereségre született</strong></a><br /><strong><a href="/portal/700945" target="_blank">• Bokros 15 percet beszélt 80 embernek + Képriport</a></strong><br /><a href="/portal/700599"><strong>• Orbán március 15-i beszédével indul a Fidesz kampánya</strong></a><br /><strong><a href="/portal/700932" target="_blank">• Bajnai az összetartozásról szólt</a></strong><br /><a href="/portal/700910"><strong>• Obama: Az 1848-as magyar forradalom lelkesítőleg hat ma is</strong></a> <br /><a href="/portal/700936"><strong>• „Minden rendezvényünkön elénekeljük a mi himnuszunkat”</strong></a> <br /><strong><a href="/portal/700947" target="_blank">• Több mint hatszáz rendezvényt jelentettek be a rendőrségnek</a></strong>

2010. 03. 15. 9:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a díszlobogót a Kossuth téren, az esemény közben összegyűlt tüntetők a Vértanúk terén folyamatosan a korábbi kormányellenes tüntetések jelszavait – „Mocskos Gyurcsány”, „Libatolvaj Bajnai”, „Börtönbe, börtönbe!” – skandálták. Ám ezúttal újabb rigmus is akadt, többen kérdezték: „Hagyó, hol a talicskád?” Néhány tüntető a fémdetektoros kapu elé „Checkpoint Bajcsányi” feliratot helyezett el, másoknál „Március 15-e/B” volt látható, de megjelent az 1990-ből ismerős „Tovarisi konyec MDF” felirat is. A zászlót úgy vonták föl, hogy a biztonsági ellenőrzés lassúsága miatt még rengetegen a Vértanúk terén maradtak, őket nem engedték be.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói arról számoltak be, hogy a kordonon kívül tartózkodók közül többeknél Árpád-sávos zászló vagy libát ábrázoló kendő van. A kordonon kívülről folyamatos bekiabálással, füttyülésekkel zavarták meg a zászlófelvonást.

Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül részt vettek a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai.

Korábban beszámoltunk róla, hogy néhány tucat tüntető jelent meg a Vértanúk terén, ahol fémdetektoros kapun keresztül engedik be az érdeklődőket és az ünneplőket a zászlófelvonásra – jelentette az MNO helyszíni tudósítója.

A hermetikusan lezárt Kossuth téren ötméterenként láthatósági mellényt viselő rendőrök állnak. A beengedőkapunál kabátjukon tűzszerész feliratot viselő civil ruhások pakoltatják ki az érkezők zsebeit.

A Vértanúk terén a Nagy Imre-szobornál is rendőrök állnak. A Honvéd utca és az Alkotmány utca sarkán le van zárva a terület nemzetiszínű kötéllel.

Helyreállt a közlekedés a Kossuth téren

Feloldotta a Kossuth tér környékén az útlezárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), így már helyre is állt a közlekedés – közölte a rendőrség, miután 10 órakor felvonták a nemzeti lobogót. A BRFK közleménye szerint az esemény során rendőri intézkedésre nem került sor, rendkívüli esemény nem történt.

Családias hangulat a Nemzeti Múzeumnál

Tömegoszlatás unalommal – talán így lehet összefoglalni azt a kísérletet, amely a Nemzeti Múzeumnál rendezett ünnepség önképzőköri erőlködését jellemzi – tájékoztatott tudósítónk. Benettonszínekbe öltözött iskolás gyermekek beszélgetnek erőltetett fejhangon az ünnepről a „tanár nénivel”, a párbeszéd a visszhanghatás miatt érthetetlen. Az egyik követhetetlen jelenetnél hófehér ruhás alakok veszik őket körbe esernyővel, majd a biztonság kedvéért piros és zöld esernyősök is megjelennek, és táncolni kezdenek.

A rögeszme, hogy március 15-e Széchenyi István ünnepe, e helyszínen is meghatározza a megemlékezést. Az ő arcképe kerül középre a múzeum oszlopain. Petőfi csak később mintegy mellékszereplőként bukkan fel Széchenyi oldalán, míg a „legnagyobb magyar” baljára egy huszár stilizált arca kerül föl.

Az elbóbiskoló tömeget néhány lövés ébresztgette. A korhű ruhába öltözött huszárok ágyúkkal és puskákkal ellenség híján a tömeg feje fölé, a levegőbe lövöldöztek, majd a tanár nénit alakító Dobó Kata közölte az egybegyűltekkel, hogy leverték a szabadságharcot.

A tömeg mozgatása kínosan követte Jancsó Miklós filmjeinek ismert koreográfiáját, csoportosan rohangáló meztelen lányok viszont sehol sem voltak.

A rejtvény, amit kórusban ismételgettek, még megfejtésre vár: „itthon vagyok és magyar”. Hogy ez mit jelent, azt a csöndesen töprengő, nem igazán tapsoló tömeg továbbgondolhatja.

Az érdeklődők főleg családosok voltak, beengedőkapukat nem állítottak fel. Az eddigi esztendőkhöz képest kevesen jöttek el, mivel a kormányzatnak évtizedek óta először nincs mondanivalója az emberek számára. Itt-ott felbukkantak a Kossuth tériek ismerős transzparensei, egyiken ez a felirat volt olvasható: „Tetszettek volna nem rájuk szavazni”, s egy nagyobb Árpád-sávos zászló is látható volt. A résztvevők az ünnepség befejeztével tömegesen indultak az Astoria felé.

Lezárták a Március 15. teret

Kordonokkal hermetikusan lezárták a Március 15. teret, amelyek mentén egymás mellett áll ötven rendőr és hetven biztonsági ember – jelentette az MNO tudósítója Demszky Gábor beszéde előtt egy órával. A kordonon belülre még az újságírókat sem engedik be. Az Erzsébet híd alatt több busznyi rendőrségi csapatszállító várakozik, s mintegy 19 különböző rendőrjármű. A helyszínen egyre több a tüntető, 13 óra előtt pár perccel már mintegy háromszázan vannak. Árpád-sávos zászlókat lobogtatnak, egyelőre nem történt semmilyen rendbontás.

(MNO/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.