180 fokos fordulat: jelzésértékű Orbán varsói útja

Az egész térség számára fontos üzenetet hordoz Orbán Viktor miniszterelnök kedden sorra kerülő, első külföldi útja, mely Varsóba vezet – jelentette ki lapunknak Kiss Gy. Csaba Közép-Kelet-Európa-szakértõ, történész. Az antalli korszak és az első polgári kormány stratégiáját folytathatja az új magyar kabinet azzal, ha erős regionális partnereket keresve törekszik saját pozíciójának kiépítésére.<br /><br /><a href="/portal/716183"><strong>• Katonai tiszteletadással fogadják Varsóban Orbán Viktort</strong></a>

2010. 05. 31. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghatározó jelentőségű lehet, különösen egy érdekszövetségek, nagyhatalmi törésvonalak mentén fekvő ország esetében, hogy hová vezet a kormányfő első külföldi útja. A magyar kormányfő első látogatásának célpontja Lengyelország. Az erős, regionális „középhatalommal” való kapcsolatfelvétel nemcsak a hagyományok, a két nép közötti régi barátság okán lehet fontos Orbán Viktor számára.

„A Külügyminisztériumban, szakértői megbeszélésen is elhangzott korábban, hogy Magyarország Lengyelország-politikájában 180 fokos fordulatra van szükség” – fogalmazott megkeresésünkre Kiss Gy. Csaba. Az egyetemi docens hozzátette: az előző kormányban egyfajta „posztkommunista, atavisztikus aggodalom élt Lengyelországgal kapcsolatban.”

„Tény, hogy Lengyelország megelőzött minket, s ez a mindennapok gyakorlatában is látszik” – folytatja a hosszabb ideje Krakkóban időző Kiss Gy., akit korábbi kapcsolatai is szorosan fűznek hajdani északi szomszédunkhoz – olcsóbb a gyümölcs, a zöldség. A tragédiát, árvizet leszámítva Lengyelország most egy jó kondícióban lévő ország benyomását kelti. A magyar kormányzat, s a hátterében meghúzódó médiavilág döbbenten szemlélte, nem értették a lengyel sikert.

A fellendülés okait egyértelműen a gazdaságpolitikai modellben látja a szakértő, aki szerint a kis- és középvállalatok kiemelt állami támogatása lépten-nyomon érzékelhető. A boltokban lengyel cipőt lehet venni, helyi mezőgazdasági feldolgozott termékeket kínálnak. (Az új magyar kormány programját elemezve Simon János politológus kiemelte: az EU-támogatások 50 százalékát fordítják a tervek szerint a kis- és középvállalkozások támogatására – a szerk.)

Egy kicsit eltűnt Magyarország

Közép-Európában meghatározó, komoly regionális pozíciót élvező állam Lengyelország – így határozza meg az egykori testvérország státusát Kiss Gy., óvva attól, hogy a történelmi barátság tovább élését mitikusra növeljük. „Néha Magyarországon azt hiszik, hogy Lengyelországban ez még mindig élő és erős dolog. Ez bizony megkopott, a harmadikról például a hetedik helyre esett vissza országunk a lengyelek szimpátiasorrendjében a szocialista-liberális kormányzás nyolc éve alatt. A lengyelek horizontjából Magyarország egy kicsit eltűnt. A Gyurcsány-féle őszödi beszéd, s más híradások csak erősítették a képet: hazánk anyagilag és politikailag is rossz helyzetben van. Lengyelországban, ahol az utóbbi években minimálisra csökkent a kommunista utódpárt jelentősége, már más szemmel néznek hazánkra. Figyelmeztető jel, s erre gazdasági szakértők is rámutatnak, hogy Lengyelország újabban inkább Románia felé tájékozódik közvetlen térségünkben.”

Szándékos rombolás, szűk látókörű ügyetlenség

Hozzájárulhatott a kapcsolatok lazulásához a krakkói magyar konzulátus bezárása, ami nemcsak értelmetlen, de káros döntésnek is bizonyult. A szándékosan visszafejlesztett lengyel–magyar kulturális kapcsolatok erősítése mellett, mint arról az MNO is beszámolt, a kereskedelmi és infrastrukturális szálak fejlesztése is jócskán elkél. Botrányosan rossz mind az autó-, mind a vasúti közlekedés is észak-déli irányban, a Varsó és Budapest közötti út megtételére személyautóval például több időt kell szánni, mint a kommunista rezsimek korszakában. A vasúti közlekedés irreálisan lassú, a kamionnal a megtett út ideje eléri a 30 órát a két főváros között.

„Nem lehet csak lengyel–magyar tengelyben gondolkodni” – húzza alá Kiss Gy., aki úgy látja, meg kell keresni Csehországgal és Romániával is a közös szálat. „Fontos a lengyel kapcsolat, de Varsónak más a súlya és a jelentősége az EU-ban, mint nekünk.”

„Lengyelország a keleti partnerség keretében működik együtt Svédországgal már második éve – a délkelet-európai és a közép-kelet-európai szomszédságpolitika összehangolása nagyon komoly diplomáciai feladat lesz mindkét ország számára” – tűzi ki a következő évek feladatainak irányvonalát a szakértő.

A magyar–lengyel kapcsolatok erősítését célozhatja tiszteletbeli konzulok kinevezése Krosnóban vagy Zakopanéban; külügyi források szerint mindkét városban lenne jelölt a feladatra. Ráférne a fejlesztés a Varsói Magyar Kulturális Intézetre is, melynek működése segíthetné a két ország igencsak meggyengült oktatási, kulturális együttműködésének élénkítését.

Ami náluk elképzelhetetlen volna

Lengyelországban mindig nagyon erős volt az ellenállás a kommunizmussal szemben, erős ma is a vallási identitás. A sorban egymás mellett álló templomok mind megtelnek a vasárnapi misén. „Az ember úgy érzi, a lengyelek erős hite is hozzájárult a kommunizmus megdőléséhez” – világít rá a lengyel siker erkölcsi hátterére Kiss Gy.

„A magyar társadalom többsége viszont, a lengyeltől különbözően, elfogadta a Kádár-rendszert, a kategóriákat és még a diktatúra nyelvezetét is. Míg Lengyelországban igen komoly szellemi hátországa volt a szolidaritásnak és a lengyel függetlenségi gondolatnak, hazánkban a médiavilág azon a nyelven beszélt, mint a kommunista-liberális nomenklatúra. A mainstream a kádárizmus bűneit enyhítő, az emlékezetet nem fölkavaró, 1956 örökségével szembe nem néző hozzáállás volt.

Számos olyan dolgozat született, amely megpróbálta bebizonyítani egyik-másik mártírunkról, hogy rehabilitálásuk nem volt megalapozott, mint Tóth Ilona vagy Mansfeld Péter esetében. Lengyelországban az ilyesmi leképzelhetetlen. A múltat a Nemzeti Emlékezet Intézete vizsgálja, s más, sokkal tisztább mentális levegője van Lengyelországnak. Erkölcsi megújulás nélkül pedig Magyarországnak is nehéz új utat találnia” – így az egyetemi tanár.

A függetlenség napjai

„Nemcsak e téren vehetünk példát Lengyelországtól: a mezőgazdaság támogatása arányaiban duplája a hazainak. Az agrárium mellett, ami az EU-ban közös ügy lehet, az energiabiztonság kérdése, ami határozottan érinti mindkét országot” – fed fel újabb párhuzamokat Kiss Gy.

Hazánk közmondásosan egyoldalú és magas energiafüggősége magában hordozza a források több lábra helyezésének kívánalmát. Mindkét ország szuverenitásának kérdése is, hogy ki tudják-e védeni az orosz érdekszférába való visszakerülés veszélyét. Erre a magyar–orosz kapcsolatok erősítése mellett is törekedni kell, s hasonlóak lehetnek Varsó érdekei is.

A lengyel út alatt természetesen megkerülhetetlen Szmolenszk kérdése. A nemrég lezajlott katasztrófa után elemzők szerint felgyorsult némileg a lengyel–orosz közeledés, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy valamilyen végleges, történelmi megbékélés felé mozdulnának el a két ország kapcsolatai. A lengyel történelemben egyedülálló katasztrófa sem rendezte át a politikai palettát, legalábbis abból a szempontból nem, hogy a visegrádi országok közül hazánk mellett Lengyelországban várható hosszabb távú, konzervatív berendezkedés. Ez a tényező is felértékeli Varsó barátságát az új magyar kormány számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.