időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Közel az orosz–ukrán megállapodás

MNO
2010.06.28. 16:43

Oroszország és Ukrajna közel áll ahhoz, hogy alá tudja írni a kőolaj tranzitjáról szóló megállapodást. Az árakat és a mennyiséget is tartalmazó egyezmény szövegének egyeztetését e hét végéig befejezik – jelentette be Jurij Bojko ukrán energetikaügyi miniszter azt követően, hogy az orosz és az ukrán miniszterelnök munkamegbeszélést tartott.

Vlagyimir Putyin hétfőn a Moszkvához közeli Novo Ogarjovó-i rezidenciáján fogadta ukrán kollégáját, Mikola Azarovot, akivel a kétoldalú gazdasági együttműködésről, elsősorban is energetikai kérdésekről tárgyalt. Igor Szecsin, az energiaiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy a kőolajtranzitról szóló megállapodást napokon belül aláírják a felek. Elmondta azt is, hogy a miniszterelnöki találkozón az ukrán fél további kiegészítő javaslatokat terjesztett elő a gázipari együttműködést szabályozó egyezményhez. Az orosz fél ezeket tanulmányozni fogja – tette hozzá Szecsin, hangsúlyozva, hogy a kormányközi megállapodást a lehető legrövidebb időn belül elő kell készíteni aláírásra.

Oroszország a napokban azt javasolta Kijevnek, hogy csökkentsék 30 százalékkal az Odessza felé szállított orosz kőolaj tranzitdíját. A 2009. decemberi orosz–ukrán megállapodást felváltó új egyezmény díjszabása szerint Fehéroroszország és Ukrajna határától Ukrajna és Szlovákia határáig tonnánként 6,6 eurót, Fehéroroszország és Ukrajna határától Ukrajna és Magyarország határáig ugyancsak 6,6 eurót, Fehéroroszország és Ukrajna határától a brodi terminálig pedig 3,9 eurót kell fizetnie Oroszországnak. Az ukrán és a fehérorosz határtól Juzsnij kikötőjéig 6,5 euró lenne a tranzitdíj.

A találkozó után tartott sajtóértekezleten Putyin kifejtette, hogy nincs alternatívája az orosz és az ukrán repülőgépgyártó vállalatok egyesítésének piaci alapokon. A mai globalizált világban a kisvállalatoknak nincs jövője, hiszen a világpiacon olyan hatalmas cégek uralkodnak, mint a Boeing és az Airbus. Ezért független szakértőknek fel kell mérniük az érintett orosz és ukrán vállalatok állapotát, meg kell határozniuk az értékét, majd ennek alapján lehet dönteni, hogy milyen szegmensekben és mértékben érdemes egyesülni – mondta az orosz kormányfő, aki szerint ugyanez vonatkozik az atomenergia-iparra is.

Igor Szecsin arról beszélt, hogy lehetőség van az integrációra a hajóépítés terén is. Orosz szakértők gyakorlatilag minden jelentős ukrán vállalatot felkerestek, s javaslataikat már át is adták az ukrán félnek. Az orosz–ukrán politikai kapcsolatok javulása kedvező hatással volt a gazdasági együttműködésre is. Az idei év első négy hónapjában megduplázódott a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, gyakorlatilag visszatért a gazdasági világválság előtti szintre. Putyin úgy fogalmazott, hogy nemcsak védelmi és biztonsági, valamint gázipari téren, hanem minden más szinten kiegyensúlyozódott a helyzet. Ukrán kollégájával kialakult az operatív együttműködés, folyamatosan véleményt cserélnek a folyó ügyekről telefonon, és gyakoribbá váltak a személyes találkozók.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.