időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Miért sikeresebbek a sportoló gyerekek?

MNO
2010.06.15. 12:37

A sportoló gyerekek valamiféle többlettel indulnak el az életben, ügyesebbek, jobban képesek a problémákat megoldani – állítja a sportpszichológus. A sport további motivációt ad ahhoz, hogy sikeresebbek legyünk felnőttkorunkban.

Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus szerint alapvetően fontos, hogy jól éljük az életünket, hogy bizonyos kihívásokkal szemben megfeleljünk. A sportot mindig is úgy emlegették, ami olyan lehetőség, ami sokkal többre tanítja meg a gyerekeket és a felnőtteket is, bármilyen későn is kezdünk el sportolni.

Rengeteg kutatás készült arról, hogy mi is ez a plusz, mi ez a többlet, amit a sport ad, miért változik meg valakinek a sporttól a személyisége, és mindez hogyan hat a hétköznapjainkra – mondta Lénárt Ágota. A kutatások főleg a küzdést, a küzdő szellemet vizsgálták, és azt, hogy a sportolók hogyan képesek más módon megküzdeni bizonyos problémákkal. Kiderült, hogy a sportolók a küzdésben általában sokkal jobbak a társaiknál.

A szakember úgy vélte, mindez azt jelenti, hogy ez a fajta küzdés, ez a képesség az embereket alapvetően meghatározza. Ha a problémákat sokkal ügyesebben, erőteljesebben tudjuk megoldani, akkor sokkal sikeresebb lesz maga az egyén.

Ez a siker – tette hozzá Lénárt Ágota – pluszmotivációt tud adni arra, hogy a további, hasonló helyzetekkel is ilyen sikeresen tudjunk megküzdeni. A sportban ezt modellezett edzésnek hívják, ami bevett módszer a sportpszichológiában is.

(radio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.