Veszett róka bukkant föl

125. éve annak, hogy először alkalmazták emberen a veszettség elleni oltóanyagot. Ez alkalommal újra a veszettség veszélyeire, megelőzésére figyelmeztet dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője.

MNO
2010. 07. 06. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Sepsiszentgyörgyön kilőtt rókáról kiderült, hogy veszett volt, az árvizekkel pedig újabb veszélyek fenyegethetnek, hiszen a vadállatok a bő vizek sújtotta mezei, erdei élőhelyeikről, kotorékaikból elvándorolva, a közeli településeken keresnek menedéket, gyakran magukkal hozva a halálos vírust is.

A vasárnapi eset is ezt igazolta, hiszen a veszett róka ugató kutyák, tűzoltóautók, mocsaras utakat tisztító járművek, emberek hangját megvetve merészkedett be az elárasztott mezőkről a Dózsa György utcában lévő ház (24-es házszám) udvarára. A veszett állatot idejében kilőtték, a portán lévő kutyát megfigyelés alatt tartják. Ritkán oltatják be a házi kedvenceket, pedig azok potenciális vírushordozókká válhatnak.

Idén kilenc róka, egy farkas (Gelencéről) és egy medve (Torjáról) miatt alakultak ki fertőzési gócpontok megyénkben. Háromszéken nincsen konkrétan elhatárolódó vidék, ahol kimondott veszélyt jelentene a veszettség, az esetek megyeszerte megoszlanak (Illyefalva, Márkosfalva, Barót, Szotyor, Gelence, Barátos, Dálnok, Szentlélek, Sepsiszentgyörgy). Háromszéken ugyanebben a periódusban tavaly 12 gócpont létezett, illetve a legtöbb veszettségigócpontot 2008-ban jegyezték, számszerint negyvenhármat.

(hirmondo.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.