770 éve vívták a muhi csatát

770 éve, 1241. április 11-én a muhi csatában az országot elözönlő mongol hadak megsemmisítő vereséget mértek a magyar seregre. A csaknem egy évig tartó mongol megszállás, a tatárjárás az ország lakosságát megtizedelte, területét pusztasággá változtatta.

MNO
2011. 04. 09. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

IV. Béla, aki 1235-ben lépett trónra, megkísérelte a gyengülő királyi hatalom erősítését, de ez kiváltotta a nemesség elégedetlenségét. Béla 1239-ben befogadta a mongolok elől menekülő kunokat, akik azonban nomád életmódjuk miatt hamar összeütközésbe kerültek a magyarokkal. A korabeli krónikás, Rogerius szerint „királyával ellenséges állapotban volt Magyarország, amikor (1240) karácsony táján híre érkezett, hogy az Oroszországgal határos magyar végeket elpusztították a tatárok”. A híreket kevesen vették komolyan, így a Batu kán vezette mongol fősereg 1241. március 12-én játszi könnyedséggel tört át a határtorlaszokon és söpörte el Dénes nádor ötezer fős seregét, miközben Pesten csak lassan gyülekezett a magyar haderő. A közhangulat időközben a tatárok szövetségeseinek gondolt kunok ellen fordult: Kötönyt felkoncolták, mire a kunok dúlva és pusztítva dél felé kivonultak az országból.

A mintegy 60 ezer fős magyar haderő kelet felé indult, és április 10-én a Sajó hídjánál vert tábort. A szálláshelyet szekerekkel vettek körbe, az egymást érő sátrak között közlekedni is alig lehetett. Az elbizakodott magyarok nem tudták, hogy már a Batu kán vezette, létszámban egyenlő mongol fősereggel állnak szemben. Az éjszaka folyamán a Sajó-hídnál visszavertek egy mongol támadást, amit a sereg nagy része döntő győzelemnek gondolt, és aludni tért. A mongolok azonban újra támadtak, több helyen átkeltek a folyón és hajnalra bekerítették a magyarokat. A táborra nyílzápor zúdult, a sátrakra tüzet vetettek, a bennlévők pedig a zsúfoltság miatt képtelenek voltak a védekezésre. A tatárok a menekülők számára folyosót nyitottak, de aztán lenyilazták, mocsárba fojtották a halálra hajszolt menekülőket. Béla az őt védelmezők hősiességének köszönhetően el tudott menekülni, de hadserege megsemmisült. A csatatéren holtan maradt számos főpap és főnemes, kétnapi járóföldre mindent holttestek borítottak.

A mongolok lerohanták a védtelenül maradt országot, csak a várak védői tudtak dacolni velük. A kezükbe került királyi pecséttel megszervezték az aratást és az adóbehajtást, majd ismét nagy pusztítást vittek végbe a lakhelyére visszacsalt lakosság körében. Az Ausztriába menekült Béla királyt Frigyes herceg segítség helyett elfogta, kifosztotta, az uralkodó végül Trau várába menekült.

A mongolok 1242 tavaszán váratlanul kivonultak. Ezt régen az új nagykán megválasztásával hozták összefüggésbe, de vélhetőleg inkább veszteségeik, s hagyományos taktikájuk miatt döntöttek így: a végleges megszállás általában a felderítő-előkészítő hadjáratok után következett. A pusztítás így is felmérhetetlen volt. Egy nyugati krónika szerint „Magyarországot, mely háromszázötven éven át fennállott, a tatárok hada elpusztította”. A lakosság mintegy negyede esett a harcok, a járványok és az éhínség áldozatul – ekkora pusztulást a magyarság csak a későbbi török korban élt át újra. Az ország IV. Béla irányításával épült újjá, így méltán nevezik őt második honalapítónak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.