„A kaukázusi embert erőszakkal sem lehet megtörni”

Nemrégiben az orosz légierő lebombázott Ingusföldön egy terroristabázist. A hírt felkapta a világsajtó is, arról azonban kevesen tudnak, hogy az Észak-Kaukázusban szinte mindennapos a fegyverropogás. Ezt erősíti meg taxisom is, akinek a nagyjából 150 kilométerre lévő Sztavropolból gyakran van fuvarja Ingusföldre. Mint megjegyzi, a legcsendesebb hely a térségben ma Csecsenföld.

Stier Gábor (Sztavropol)
2011. 04. 14. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Moszkvában megcsap a Kaukázus szele. A repülőtereken, a metróban, de még a plázákban is szemmel látható, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket. Az a hír járja, hogy a Domogyedovón január végén elkövetett merénylet tettesei utáni nyomozás vezetett el a terroristák dagesztáni kiképzőbázisához, ahol 17 szélsőséges életét vesztette a légitámadásban, keresnek azonban még egy öngyilkos merénylőt, aki talán már Moszkvában van. Délen már megszokták az állandó feszültséget. Sztavropolban, a „Kaukázus kapujában” ugyan nyugodt a helyzet, Oroszország leginkább instabil régiójáról azonban sokaknak van közvetlen élményük.

Néha lövöldözésre ébred az ember

Igor, a taxisom meséli, hogy gyakran kell utasokat fuvaroznia a közeli Kaukázusba. Ilyenkor ott alszik, s nem egyszer veri fel álmából lövöldözés. A rendőrség különleges egységei ugyanis le-lecsapnak a szélsőségesekre. – Eleinte félelmetes volt a fegyverropogás, de már megszoktam – meséli. – Hová vezet a szegénység? – teszi még hozzá. Igor háromszáz dollárnyi fizetésével bizony Ingusföldön vagy Dagesztánban sokan kiegyeznének. A Kaukázusba rengeteg pénz ömlik a központi költségvetésből, azonban ez sem nagyon enyhít a nyomasztó munkanélküliségen. A korrupció ugyanis jócskán megcsapolja e támogatást. Kiveszik ebből a maguk részét már a moszkvai csinovnyikok, majd a helyi kiskirályok is. Ide vezetik vissza legtöbben a szélsőséges eszmék táborának növekedését is.

– Ma az etnikai és vallási indítékú terrorizmus maximum tíz százalékot tesz ki. Az elégedetlenség alapvetően szociális alapú – fogalmaz Alij Totorkulov, a Kaukázusi Népek Oroszországi Kongresszusának elnöke, megjegyezve, hogy nem is a szegénység, hanem a megaláztatás, az erőszak és az igazságtalanság kerget sok fiatalt a hegyekbe.

Az elveszett nemzedék

Elveszett nemzedékről beszél a térséggel foglalkozó szociológus, Natalija Zubarevics is. Arról, hogy a fiatalok jelentős része kvázi háborúban nőtt fel, nincs munkája, s ami a legaggasztóbb, már nem ismer el semmiféle tekintélyt. Az elmúlt két évtizedben megtört a vének tanácsának ereje, s a muftik nagy része sincs hatással az új generációkra. Ezekkel a gyerekekkel ma igazából csak a rendőrség foglalkozik, ami szintén a radikális tanok felé löki őket. A kaukázusi iszlám közösségekben ráadásul egyre nagyobb az aránya a külföldön végzett vallási vezetőknek, akiket megdöbbent a helyi iszlám felpuhultsága, s akikkel szemben az idősebbek vitaképtelenek. Így aztán a fiatal titánokat veszélyes elemeknek bélyegezve inkább feljelentik. Eközben a frissen végzett vallási értelmiség mérsékeltebb része életét féltve s a kilátástalanságot érzékelve inkább elhagyja a régiót.

Nem segíti a térség pacifikálását az sem, hogy a központból ide érkező csinovnyikok nagyrészt a 19. században a Kaukázus ellenállását legyűrő Jermolov tábornok filozófiáját követnék. Ennél láthatóan hatékonyabb a csecsen recept, ahol Moszkva a központi támogatásokkal lojálissá tett, erős kezű helyi vezetőre bízta a rendteremtést.

Erőszakkal sem lehet megtörni őket

– Nem kell démonizálni a Kaukázust. Meg kell azonban érteni, hogy az itteni emberek szabadok. Itt nem volt jobbágyság, ami megtörte volna őket – oktat Marat, a vlagyikavkazi egyetemista. – A kaukázusi embert erőszakkal sem lehet megtörni – folytatja, nyomatékul megemlítve, hogy errefelé nem tartják férfinak azt, aki nem volt katona.

A repülőtérre újra Igorral megyek, aki ezúttal arról értekezik, hogy nem lenne jó, ha a kaukázusiak megkedvelnék Sztavropolt. Nincs velük különösebb baja, ám hiába a hegyek közelsége, érezhetően idegenkedik attól a bizonyos Marat által említett belső szabadságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.