A KDNP támogatja a bírák életkoráról szóló javaslatot?

Támogatást kaphatnak a bírói jogviszony korhatáráról, valamint a tanítás szabadságáról szóló, az alaptörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványok a hétfői parlamenti szavazáson – tudta meg a távirati iroda kereszténydemokrata forrásból.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776368" target="_blank"><strong>• A bírósági törvény szabályozná a bírák kinevezését</strong></a>

MNO
2011. 04. 09. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az egyeztetések eredményeként a KDNP-frakció nagy része támogatja majd a bírák életkoráról szóló javaslatot, a nagyobbik kormánypárt pedig megszavazza a KDNP önálló javaslatát, amely a tanítás szabadságáról szól.

Az alkotmányügyi bizottság csütörtöki ülésén még megosztottak voltak a képviselők a bírák szolgálati jogviszonyának általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötése ügyében. Az ülésen kizárólag fideszes tagok támogatásával a testület úgy döntött: bizottsági módosító indítványként terjeszti a Ház elé azt a javaslatot, amely az alaptörvénybe emelné, hogy bíróvá az nevezhető ki, aki a 30. életévét betöltötte, és a bírói szolgálati jogviszony az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig áll fenn.

A javaslat beterjesztésére végül nemmel szavazó kereszténydemokrata Rubovszky György az ülésen egyebek között azzal érvelt a – bíráknál jelenleg a 70. életévhez kötött – felső korhatár leszállítása ellen, hogy az új alaptörvény hatályba lépéséig már csak valamivel több mint fél év van hátra, ami elfogadhatatlanul kevés idő a felkészülésre, ráadásul a 19 megyei bírósági elnökből 12-en, az ítélőtáblák elnökei közül pedig ketten kényszerülnének emiatt nyugdíjba vonulni. Jelezte azt is, hogy a kezdeményezés mélységesen felháborította az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjait. Bejelentette akkor azt is, hogy külön szavazást kérnek majd a javaslatról, amelyet szerinte a KDNP-frakció jelentős része jelenlegi formájában nem fog megszavazni.

A távirati iroda úgy tudja, hogy végül a KDNP nem fogja kikérni külön szavazásra a javaslatot, a képviselőcsoport nagy része pedig támogatni fogja. Kormánypárti politikusok emellett azt mondták, hogy a Fidesz-frakció várhatóan támogatja majd a tanítás szabadságáról szóló kereszténydemokrata javaslatot. Ebben az áll, hogy Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és – a közoktatásban törvényben meghatározott keretek között – a tanítás szabadságát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.