A legmagasabb szinten szervezték meg a falvak felgyújtását?

Tagadta Stjepan Mesic horvát elnök, hogy ő juttatott el horvát tábornokok elítéléséhez vezető perdöntő bizonyítékot a hágai Nemzetközi Törvényszékre (NT), egyszersmind megerősítette, hogy a horvát állami vezetés tudott az 1995 nyarán a Vihar hadművelet során Kelet-Horvátországban elkövetett háborús bűntettekről.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/778190" target="_blank"><strong>• Huszonnégy évre ítélték Gotovinát</strong></a>

MNO
2011. 04. 22. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt államfő nyilatkozatát pénteken ismertette a horvát sajtó. Mesic most szólalt meg először nyilvánosan az ügyben. Elmondta a Novi List című napilapnak, hogy jelen volt, amikor az akkori kormány egyik minisztere jelentést tett arról Franjo Tudjman akkori horvát elnöknek, hogy „három lépésben” fölgyújtottak nyugat-szlavóniai (kelet-horvátországi) szerb falvakat. A volt elnök ezzel arra utalt, hogy a jogsértéseket a legmagasabb állami szinten tervezték meg.

A horvát hadvezetés 1995. július utolsó napjaiban Franjo Tudjman akkori horvát elnök vezetésével Brioni szigetén folytatott megbeszélést. Állítólag itt született meg a Vihar hadművelet terve a szerb kézen lévő kelet-horvátországi területek visszafoglalásáról. A horvát offenzívában több száz szerb civilt megöltek, egész falvakat romboltak le, és legalább 100 ezer szerbet űztek el lakóhelyéről.

A hadművelet során elkövetett háborús bűncselekmények miatt a hágai törvényszék egy hete 24 év börtönre ítélte Ante Gotovina tábornokot. Egy másik tábornokot 18 év szabadságvesztésre ítéltek. Horvátországban óriási felháborodást keltett a két súlyos ítélet. Háborús veteránok követelték Stjepan Mesic felelősségre vonását. Szerintük ugyanis a volt elnök törvénytelenül adta át a hágai törvényszéknek a Brioni szigetén folytatott megbeszélés jegyzőkönyvét.

Mesic elmondta, hogy az NT nem közvetlenül az ő hivatalától kapta meg a jegyzőkönyvet, mert a kialakult eljárásrendnek megfelelően az elnöki hivatal a kormánynak küldte el a feljegyzéseket, és a kormány továbbította azokat Hágába. Hangsúlyozta azt is, hogy az NT előtt Gotovina és társai perében nem a jegyzőkönyv szolgált bizonyítékul, hanem a nevezetes brioni találkozón készült eredeti hangfelvétel, azt pedig a Tomislav Karamarko vezette nemzetbiztonsági hivatal – a kémelhárítás (POA) – fedezte föl, és juttatta el Hágába. Karamarko – a jelenlegi kormány belügyminisztere – 2004 és 2006 között állt a POA élén.

Stjepan Mesic megismételte a teljes terjedelemben szombaton megjelenő interjúban, hogy szükség volt a hágai törvényszék eljárására, mert Horvátországban nem volt meg a politikai akarat a délszláv háborúban horvátok által elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására. Előzőleg Ivo Josipovic jelenlegi horvát államfő is rámutatott, hogy a Brioni szigetén készült feljegyzés nem az egyetlen bizonyíték, amely eljutott Hágába, Horvátország pedig kötelezte magát a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.