A Zöldek a bevándorlás ellen

A Tages-Anzeiger beszámol egy svájci civil szervezetről, mely környezetvédelmi okokból támogatja a bevándorlás jelentős csökkentését. A Der Tagesspiegel tudósítása szerint Berlin kész katonákat küldeni a líbiai segélyszállítmányok biztosítására.

2011. 04. 08. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális Iwan Stadler Zöld kezdeményezés a bevándorlás ellen című cikkében ismerteti a baloldali környezetvédők dilemmáját, miként viszonyuljanak a bevándorlás kérdéséhez. 40 éve küzd az Ecopop szervezet környezetvédelmi okokból a lakosságnövekedés ellen, valamint annak elkerülése érdekében, hogy idegenellenességgel gyanúsítsák őket. Eddig kevés sikerrel. Az üggyel a politika alig foglalkozott. Maga a szervezet is szinte teljesen ismeretlen maradt annak ellenére, hogy 700 tagja között nagyon sok a nyugalmazott egyetemi professzor.

Az Ecopop most népi kezdeményezést kíván elindítani. „Beláttuk, hogy a felvilágosításnak kevés a hozadéka. Politikailag kell beavatkozni” – fogalmaz Albert Fritschi, a szervezet szóvivője. A radikális kezdeményezés évente csak 0,2 százalék bevándorlási lakosságnövekedést engedélyezne. Ez összeegyeztethetetlen az EU-polgárok szabad mozgásával, mert évente 1 százaléknyi bevándorló érkezik Svájcba, ami évente egy St. Gallen nagyságú új várost jelent. Ez pedig forgalmi dugókhoz, zsúfolt vonatokhoz, növekvő bérleti díjakhoz, túlzottan beépített területekhez, egyes fajok kihalásához vezet.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A baloldali-liberális berlini napilapban Robert Birnbaum és Hans Monath Mégis német katonákat Líbiába című cikkében tudósít a berlini kormány döntéséről. A szenvedő líbiai lakosságot megsegítő EU akciójáról a következő kedden és szerdán tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben. A tervek szerint hajóval szállítanák a segélyszállítmányokat Líbiába. A segélyosztó egységek biztosítása érdekében az EU egy harccsoportja kíséri a hajókat és a kikötőkben ellenőrizné a kirakodást. Ez a feltétele annak, hogy a segítség valóban oda érkezzen, ahol szükség van rá.

A többnemzetiségű egységbe, melynek összetétele félévente változik, jelenleg a Bundeswehr egészségügyi egysége, tábori csendőrei és utász alakulatai tartoznak. Az unió válságkezelő csoportjainak koncepciója szerint konkrét esetekben további egységeket is igényelnek. Az ügyet összehangoló külügyi és a védelmi tárca már elkezdte az előkészületeket, hogy azonnal cselekedhessen, ha megérkezik az ENSZ-felhatalmazás, ami a humanitárius akció előfeltétele.

A Bundestag illetékes bizottságai is foglalkoztak már a kérdéssel. Az ellenzéki SPD és a Zöldek jelezték, hogy elviekben készek az emberiességi akció támogatására. „Ha a mandátumban nem szerepel értelmetlen dolog, akkor a frakciómnak a támogatást fogom ajánlani” – nyilatkozta Omid Nouripour, a Zöldek védelmi szakértője a lapnak. Ezen felül Németországnak támogatnia kell a Líbia elleni földközi-tengeri fegyverbeviteli tilalmat és támogatnia kell a líbiai menekültek észak-afrikai megsegítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.