Az ügyészek szolgálati ideje is az öregségi nyugdíjig tartana

A jövőben a bírákhoz hasonlóan az ügyészek szolgálati jogviszonya is az általános öregséginyugdíj-korhatár betöltéséig állhat fenn – ezt javasolja Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az alaptörvény-javaslathoz hétfőn benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítványában. Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén támogatta a javaslatot, amely rendelkezik arról is, hogy a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya az öregséginyugdíj-korhatár elérésekor az alaptörvény erejénél fogva megszűnjön.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/777960" target="_blank"><strong>• Az unióhoz fordultak a bírósági vezetők</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/777130" target="_blank"><strong>• Nem lesznek vármegyék, változnak a nyugdíjazási szabályok</strong></a>

MNO
2011. 04. 18. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmányjavaslathoz húsz, zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett. A Kúria elnökét – hasonlóan a legfőbb ügyészhez – az Országgyűlés választja, így közjogi pozíciója is indokolja az eltérést – olvasható az indoklásban. Az alkotmányjavaslathoz összesen húsz, zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett. Ebből tizenhatot jegyez Lázár János, négyet pedig jobbikos képviselők.

A Fidesz frakcióvezetője beemelné az alkotmányba, hogy a testi és lelki egészség jogának érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával is elősegíti a korábban már rögzített munkavédelem és egészségügyi ellátás megszervezése, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatása, valamint a környezet védelmének biztosítása mellett.

A politikus szintén kimondaná az alaptörvényben azt, hogy a kormányhivatal kezdeményezheti a bíróságnál a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapítását. „Ha a helyi önkormányzat a jogalkotási kötelezettségének a bíróság által a mulasztást megállapító döntésben meghatározott időpontig nem tesz eleget, a bíróság a fővárosi és a megyei kormányhivatal kezdeményezésére elrendeli, hogy a mulasztás orvoslásához szükséges önkormányzati rendeletet a helyi önkormányzat nevében a fővárosi és a megyei kormányhivatal vezetője alkossa meg” – szól a tervezett passzus.

Lázár János a hétfő délutáni zárószavazás előtt bővítené az Országgyűlés által megválasztott tisztségviselők körét is az alapvető jogok biztosának helyetteseivel, ugyanis – mint azt az indoklásban írja a frakcióvezető – „feladat- és hatáskörüket tekintve nem általános helyettesítési feladatokat végeznek az alapvető jogok biztosa mellett, hanem a társadalom életében kiemelt fontossággal bíró jogterületek érdek- és jogvédelmét látják el”.

A korábbi bejelentésnek megfelelően a Himnusz kottáját nem tartalmazza majd az új alkotmány. „A Magyarország védi a magyar nyelvet és a Magyarországon élő nemzetiségek nyelvét” passzus helyett a tervek szerint az alaptörvény úgy szól majd: „Magyarország védi a magyar nyelvet”.

Módosulhat egy ponton az alkotmány költségvetéssel kapcsolatos része is: Lázár János kimondaná, hogy az Országgyűlés nem fogadhat el olyan központi költségvetésről szóló törvényt, amelynek eredményeképpen az államadósság meghaladná a teljes hazai össztermék felét. (Eddig úgy szólt ez a mondat, hogy az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely nem eredményezi az államadósság mértékének növekedését.)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.