Elszállt remények, kormányra kerülhet a baloldal?

A tendenciákat figyelve elképzelhető, hogy hat év után visszatérhet a kormányzásba a lengyel baloldal, amit jól mutat, hogy a párt vezetője egyre határozottabb nyilatkozatokat tesz. Természetesen a világválságot visszaesés nélkül túlélő Lengyelországban továbbra is a jobboldali koalíció a legnépszerűbb, de könnyen lehet, hogy idővel egyre többen felejtik el a korrupcióba süllyedt baloldali párt korábbi tevékenységét.

Kovács András
2011. 04. 25. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő fél évvel a lengyelországi parlamenti választások előtt érdekes politikai változásoknak lehetünk szemtanúi. A közép-európai térség legnagyobb és legnépesebb állama a kontinensen gyakorlatilag egyedüliként jelentős recesszió nélkül élte túl a gazdasági világválságot, aminek egyik következménye volt, hogy mind a 2009-es európai parlamenti, mind a tavalyi előre hozott elnök- és az év végi helyhatósági választást a Polgári Platform (PO) nyerte meg.

Egyedüli sikerben bízott Tusk

Érdemes felidézni, hogy a 2009-es EP-választáson a PO 44,43 százalékot ért el, míg legfőbb riválisa, a Jog és Igazságosság (PiS) csupán 27,4 százalékot tudott elérni. Harmadik helyen a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) végzett 12,34 százalékkal, őt követte a kormánypárti Lengyel Néppárt (PSL) 7,01 százalékkal. Ezekből az eredményekből Donald Tusk miniszterelnök, a PO elnöke egyértelműen azt a következtetést vonhatta le, hogy a jó kormányzást folytatva, akár egyedül is nyerhető lesz a 2011-es parlamenti megmérettetés.

Valami átalakul?

Tavaly április 10-én Szmolenszk térségében lezuhant a Lech Kaczynskit szállító repülőgép, ahol a lengyel politikai elit egy része is életét vesztette. Ezt követően előre hozott elnökválasztást kellett tartani, ahol a második fordulóban Broniszlav Komorowszki, a PO jelöltje 53-47 arányban győzte le Jaroszlaw Kaczynskit, a PiS jelöltjét, az elhunyt elnök öccsét.

Novemberben helyhatósági választásokat tartottak a lengyeleknél, amely már egy viszonylag jelentős politikai fordulat előjelét mutatta. A mandátumok 31,43 százalékát a PO, 23,07 százalékát a PiS, 15,65 százalékát a PSL, míg 15,3 százalékát az SLD szerezte meg. A PO eredményét mindenképpen javította, hogy a PiS csak egy nagyvárosban tudott győzni, míg a többi településen a vezető kormánypárti és a független politikusok nyertek.

Ébredezik a baloldal

Az azóta eltelt időszakban az erőviszonyok alapjaiban nem változtak meg, de bizonyos tendenciák arra utalhatnak, hogy az őszi választásokat követően a Tusk által remélt önálló kormányzás nem fog megvalósulni. Erre utalhat az, hogy a PiS egyáltalán nem gyengült meg olyan mértékben, mint azt sokan várták, és úgy tűnik a lengyel baloldal is egyre jobb erőben van a 2005-ös totális összeomlást követően.

Nemrégiben olyan nyilatkozatot tett Grzegorz Napieralski, az SLD elnöke a Bloomberg hírügynökségnek, hogy pártja képes lesz kezelni az elszabaduló államadósságot, és felül tudnak kerekedni az elmúlt évek elkeseredett politikai vitáin. A 2010-es elnökválasztáson 13,68 százalékot elérő politikus példaképe José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök annak ellenére, hogy a kormányzása alatt 20 százalékra növekedett a munkanélküliség a dél-európai országban. Napieralski ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Zapaterónak volt bátorsága olyan reformokat elindítani, amelyeknek a gyümölcse csak később fog beérni.

Megszorítások jöhetnek

Úgy tűnik, a bátorságra a lengyeleknek is szükségük lesz, mivel a következő kabinetnek mindenképpen kezelnie kell a költségvetés egyre nagyobb hiányát, és az államadósság növekedését is meg kell fékeznie. 2012-ben vélhetőleg a megszorítások eszközéhez kell majd nyúlnia az idén hatalomra kerülő pártnak vagy pártoknak.

Sokak szerint az SLD vezetője képes lehet ősszel az áttörésre, mivel márciusban 53 százalékkal állt a népszerűségi listák második helyén, pártja pedig jelenleg a választók 15-18 százalékának a bizalmára számíthat, ami mindenképpen bizonyos javulás a korábbi évekhez képest.

Maradhat a koalíció

Az elkövetkező választási kampányt alapvetően fogja meghatározni, hogy július 1-jétől Lengyelország veszi át az uniós elnökséget hazánktól. A PO támogatottsága a különböző felmérések alapján a 30-40 százalékos sávban mozog, ami természetesen a választások egyedüli megnyeréséhez kevés, de Tusk valószínűleg a következő hónapokban nem fog jelentős költségvetési szigorításokba kezdeni.

Legfőbb riválisa, a PiS a 25-30 százalékos sávban mozog, míg a kisebbik kormánypárt 5-8 százalék között. A jelenlegi erőviszonyok alapján úgy tűnik, maradni fog a jelenlegi kormányzati felállás Varsóban, de ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a baloldal is kormánytényező lesz.

(Bloomberg.com, thenews.pl)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.