Ezer zsidót mentettek meg a nácik elől

Emléktáblát állítottak annak a két portugál diplomatának, aki a vészkorszakban mintegy ezer zsidót mentett meg a nácik elől az elhurcolástól. A csütörtökön leleplezett márványtábla annak a budapesti háznak a falát díszíti, amely 1944-ben portugál védelem alatt állva több száz embernek nyújtott menedéket.

MNO
2011. 04. 14. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akkor öt éve budapesti nagykövetként szolgáló Sampaio Garrido már a német megszállás napján a lakásán helyezte el a zsidó hitközség egyik prominensét és családját, majd a következő hónapokban további harminc üldözöttnek nyújtott menedéket a Ritz szállóbeli rezidencián – emlékezett Tóth József országgyűlési képviselő, a főváros XIII. kerületének szocialista polgármestere az Újpesti rakpart 5. számú házon lévő emléktábla avatásán mondott beszédében.

Az épületben a nagykövettel együtt Carlos Branquinho portugál diplomata hétszáz, portugál ideiglenes útlevéllel rendelkező védencéről gondoskodott. A holokauszt nemzetközi emléknapjához kapcsolódó rendezvényen a vészkorszak sok százezer zsidó áldozatára és az elhurcoltakra emlékezve a polgármester úgy fogalmazott: „a nyilas katasztrófa nem zsidóügy, minden magyar ügye”. Hozzátette, a „nem, nem, soha!” jelszót skandálókkal tudatni kell, hogy valóban nem kívánjuk újra átélni azt, ami a második világháborúban történt, „és nem verni, hanem vonulni kell – de ellenük”.

A diplomaták embermentő tevékenységét felidézve emlékeztetett: 1944. június 16-tól sárga csillaggal megjelölt házakban zsúfolták össze a budapesti zsidó embereket, de a Szent István park – Pozsonyi út környékének épületei „védett házaknak” minősültek, így az Újpesti rakpart 5. számú is, mert a svéd, svájci, vatikáni, portugál követségek ide költöztették a védlevéllel rendelkező zsidó származású embereket.

Salazar portugál diktátor visszahívta Magyarországról Sampaio Garrido nagykövetet, de ő hazájába csak hónapokkal később érkezett meg, addig Svájcból irányította a mentési akciót. A portugál követség mintegy ezer magyar, főként zsidó ember életét mentette meg, közülük hétszázan kaptak ideiglenes útlevelet. Köztük volt Tom Lantos későbbi apósa, Tillemann Sebestyén, a csepeli gyáróriás tulajdonosa, Weiss Manfréd, valamint Gábor Zsazsa és családjaik.

Az emléktábla avatásán jelen volt António Jorge Mendes, Portugália magyarországi nagykövete, és Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumi államtitkára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.