Fenntartható és finanszírozható rendszert követelnek

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) három követelése van, de a fenyegetés nem céljuk. A szövetség elnöke szerint ugyanis semmi sem lehet olyan fenyegető, mint maga a valóság, az, hogy jelenleg húsz kórházra való orvos és nővér hiányzik Magyarországon.

MNO
2011. 04. 09. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai szinten a magyar orvosok dolgoznak a legtöbbet, mégis ők keresnek a legkevesebbet, így teljesen érthető, ha elhagyják az országot – mondta Claude Wetzel, az Európai Orvos-szakszervezetek szövetségének (FEMS) elnöke szombaton. Az elnök rámutatott, hogy a rossz munkakörülmények is problémát jelentenek, de tény hogy Magyarországon az orvosok és a nővérek is rosszul vannak fizetve. Egy magyar szakorvos ugyanis 12 évnyi tanulás után kevesebbet keres, mint egy átlagpolgár – emelte ki. Claude Wetzel hangsúlyozta: Magyarország GDP-je az elmúlt tíz évben 15 százalékkal emelkedett, az egészségügy kasszájába mégis 18 százalékkal kevesebb jutott. A szervezet elnöke elmondta, hogy péntek este Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral tárgyalt, aki kifejtette: a probléma számára is ismert, de az ország jelenlegi gazdasági helyzetében az egészségügyi kasszába sem jut több forrás.


Bélteczki János, a MOSZ elnöke a szombatra hirdetett európai uniós demonstrációt megelőző sajtótájékoztatón Budapesten ismertette szövetségük követeléseit. Ezek: a kapacitásokhoz igazított ellátórendszer, vonzó egészségügyi dolgozói életpályamodell, valamint a munkavégzés körülményeit szabályozó jogszabályok aktualizálása és ezek betartatása. Elmondása szerint jelenleg a túléléshez is három lehetőségük van az egészségügyi dolgozóknak. Az egyik a paraszolvencia elfogadása, a másik, hogy másodállások vállalásával kizsigerelik magukat, a harmadik pedig, hogy elmennek külföldre.

56 órás szolgálat

Az európai uniós munkaidő-direktíva kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a magyar egészségügyben rendre áthágják az ezen alapuló szabályokat, ezért a szombati demonstráción szervezetük is részt vesz. A MOSZ elnöke a sajtótájékoztatón felolvasott egy levelet, amelyben egy orvos arról írt, hogy részt venne a demonstráción, de szombattól 56 órás szolgálatban lesz. Bélteczki János úgy fogalmazott, „százszor sikítottunk már”, a két napja íródott levél viszont mutatja, hogy hiába.

Kifejtette, hogy a szombati rendezvény fő indoka az európai munkaidő-direktíva tervezett változásai elleni tiltakozás, de nem hagyhatják szó nélkül azt sem, hogy a magyar egészségügyi helyzet semmit sem változik. „Méltatlan a magyar egészségügyi dolgozók anyagi helyzete” – szögezte le. Állítása szerint Kelet-Magyarországon vannak olyan nővérek, akik a hónap utolsó részében éheznek, és a jobb anyagi körülmények között élő ismerőseik visznek nekik zsírt és kenyeret. „Pusztulunk” – idézte a MOSZ elnöke Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szavait. Adatai szerint az egészségügyi dolgozók három-öt évvel rövidebb ideig élnek, mint egy átlagpolgár.

Pozitívumok

A MOSZ elnöke az egészségügyet érintő intézkedések közül pozitívumként emelte ki az egészségügy helyzetét felmérő adatgyűjtést, illetve az egészségügyi dolgozók védelmét biztosító szigorodó szabályozást. Hozzátette, hogy szervezetük azt szeretné, ha ez a tényfeltáró munkán alapuló jogszabályalkotás folytatódna a jövőben. Egy fenntartható és finanszírozható egészségügyi ellátórendszer kiépítését követelik – tette hozzá Bélteczki János.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.