Hogyan lesz ebből többség? Valakinek engednie kell + Képek

Hét éven belül immár a negyedik parlamenti választást tartják Kanadában május 2-án, ahol ismételten konzervatív siker várható, de a kormányzás mikéntje egyelőre kérdéses. A világ második legnagyobb országa sikeresen élte túl a gazdasági válságot, de az elszabaduló költségvetési hiányt és a növekvő államadósságot mindenképpen kezelni kell majd.

Kovács András
2011. 04. 24. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár hazánkból nézve roppant távolinak tűnik Kanada, ennek ellenére a világ második legnagyobb országa komoly szerepet tölt be a világgazdaságban és a különféle nemzetközi intézményekben is. Napjainkban a politikai közvélemény egy része ismételten erre a kontinensméretű országra tekint, mivel május 2-án előre hozott választásokat tartanak. Hét év alatt immár negyedszer járulhatnak az urnákhoz a kanadiai választók. Legutóbb 2008-ban tartottak választásokat, amely szintén előre hozott volt, amelyet a 2006 óta kormányon lévő Konzervatív Párt nyert meg, de ezt követően csak kisebbségi kormányt tudott alakítani.


Stephen Harper, a konzervatívok vezetője

Beütött a válság

Természetesen az észak-amerikai országot sem kerülte el a világgazdasági válság. 1993 és 2007 között Kanada viszonylag alacsony, de stabil növekedést tudott fölmutatni, amely 2008-ban félszázalékosra csökkent, majd 2009-ben két és fél százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A gazdaság hanyatlásával egy időben a költségvetési deficit is megugrott, és 12 évnyi többlet után 2009-ben ezen a téren is veszteséggel zárt az ország. 2010-ben megkezdődött a gazdaság föllendülése, amelyet jelzett a háromszázalékos bővülés is, de időközben a növekvő államadósság elleni küzdelem vált a konzervatív kormány egyik legfontosabb céljával. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az ország GDP-arányos államadóssági rátája 34 százalék volt tavaly, amely a magyar nyolcvan százalékhoz képes elenyészőnek tűnik.


Gilles Duceppe, a quebeciek vezetője

Bizalmatlansági indítvány végzett a kabinettel

Stephen Harper miniszterelnök, akinek pártja 2008-ban 143 helyet szerzett a 308 fős parlamentben, olyan költségvetést szeretett volna elfogadtatni, amely csökkenti az államadósságot és a költségvetési hiányt, emellett csökkentette volna a multinacionális vállalatok adóterheit is. Az ellenzék számára ez elfogadhatatlan volt, és március 25-én egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a kisebbségi konzervatív kabinetet. A kampány már ezt követően megkezdődött.



Jack Layton, az új demokraták vezetője

Célkeresztben az adócsökkentés és a közbiztonság

Bő egy héttel a választások előtt a nyertes kiléte nem tűnik kétségesnek, de nagy kérdés, hogy a konzervatívok képesek lesznek-e a többség megszerzésére az alsóházban. Az egyik legfrissebb felmérés szerint az eddigi kormánypárt 36 százalékon áll. A legnagyobb támogatottsággal Alberta (60 százalék) és Brit Kolumbia (46 százalék) államban rendelkeznek, míg Quebecben 17 százalékkal csupán a negyedikek a pártok versenyében. Ami mindenképpen hátrány lehet a párt számára, hogy Harper népszerűsége csupán 33 százalékos, míg 52 százalék elégedetlen a munkájával. A konzervatívok természetesen adócsökkentést ígérnek a családoknak, 2015-re szeretnék eltüntetni a költségvetés hiányát, és javítanák a közbiztonságot.


Tényleg liberálisok?

A felmérések szerint második helyen áll a Kanadai Liberális Párt, amely 2008-ban 77 mandátumot szerzett. Michael Ignatieff pártelnök szintén nincsen könnyű helyzetben, mivel tevékenységével a megkérdezettek 54 százaléka elégedetlen és csupán 24 százalék mondta azt, hogy jól végzi a pártelnöki feladatát. A liberális párt értékeiben sokban elüt az európai liberálisoktól, mivel mostani programjának a középpontjába a családok megerősítését helyezi és 400 millió dollár értékben zöldadót vezetne be. Költségvetési téren két év alatt egy százalékkal csökkentené a hiányt, és természetesen ellenzik a multinacionális cégeknek nyújtandó adókedvezményeket. A liberálisok támogatottsága 25-30 százalék között ingadozik.



Michael Ignatieff, a liberálisok elnöke

Itt is adócsökkentés

Az ország harmadik legerősebb pártja az Új Demokrata Párt, népszerűségük 20-25 százalék között ingadozik, de pártelnökük számít a legnépszerűbb politikusnak. Jack Layton teljesítményével a kanadaiak ötven százaléka elégedett, míg elutasítottsága csupán 25 százalék. A politikai erő alapvetően szociáldemokrata irányultságú, így a mostani kampányban is a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére és az egészségügyi rendszer megerősítésére koncentrál. Érdekesség, hogy a demokraták kétszázalékos adócsökkentést adnának a kisvállalkozásoknak, míg célzott adókedvezményt adnának a Kanadában beruházó cégeknek. A 2008-as parlamenti választáson 37 helyet szereztek az alsóházban.


Fotók: Reuters


Egy kis szeparatizmus

A párt verseny negyedik szereplő a Bloc Québécois (BC), amely a Quebecben élő franciák érdekeit képviseli. Támogatottságuk országosan kilenc százalék, de Quebecben 36 százalékon állnak. A legutóbbi választáson 49 mandátumot szereztek az ottawai parlamentben. Mostani kampányukban egyértelműen a konzervatívok és a liberálisok lehetséges összefogásáról beszélnek. Gilles Duceppe pártelnök szerint az állam szuverenitásának elnyerésével Kanada is jól jár majd.

Összességében jól látható, hogy a konzervatívok az egyéni kerületes választási rendszer ellenére is vélhetőleg ismét csak a legtöbb mandátumot tudják megszerezni, így vagy koalícióra kényszerülnek, vagy folytatják a kisebbségi vezetést. A három ellenzéki párt összefogása teljesen kizártnak tűnik, amiről Harper többször is beszélt, mert csak újabb előre hozott választás lehet az eredménye.

(Forrás: canada.com, angusreid.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.