Huszonötödjére feszítik keresztre + Képek

Egyesek önostorozással, míg mások a keresztre feszítést vállalva idézték fel húsvét nagypéntekén Jézus Krisztus szenvedéseit a Fülöp-szigeteken, ahol ezúttal is többtucatnyian vállalták a fájdalmakat, köztük az a férfi, akit 25. alkalommal feszítettek meg.

MNO
2011. 04. 22. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges szokások egyik helyszínén, a fővárostól, Manilától pár órányi autóútra fekvő San Pedro Cutudban több mint egy tucat ember készült fel arra, hogy testét szögekkel erősítsék a keresztre. Sokan cipelték hátukon a keresztet – a húsvéti zarándokok így mondanak hálát istennek, mert megóvta őket vagy családtagjukat egy-egy betegségtől.


A keresztre feszítettek között volt az a Ruben Enaje nevű 50 éves férfi, aki 25. alkalommal vállalta a katolikus egyház által ellenzett áldozatot. Enaje azért veti alá magát évről évre a keresztre feszítésnek, mert Isten kegyelméből túlélt egy balesetet – derült ki szavaiból.


„Régóta csinálom, kibírom” – mondta. Mindazonáltal elővigyázatos, saját szögeket használ, amelyeket előzőleg hosszasan alkoholban fertőtlenít. Enaje szerint a keresztre kívánkozó hívők között vannak olyanok, akik pénzért vállalják az áldozatot. „Cutud azonban más. Az itteniek becsületesek, nem az ezüstért csináljuk” – jegyezte meg.


Fotók: Reuters


Nagypénteken a katolikusok Jézus keresztre feszítésére emlékeznek. A Fülöp-szigeteken régi időkre visszanyúló hagyománya van Krisztus szenvedésének ilyen jellegű felidézésére, manapság azonban egyre inkább turistalátványossággá vált a szokás. Az ázsiai szigetország lakosságának 80 százaléka – a spanyol gyarmati uralom örökségeként – katolikus.


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.