Kemény beszéd: a kormányfőnek elege van a bevándorlókból?

„Kényelmetlenséget és összeférhetetlenséget” okozott a „túl magas” bevándorlás Nagy-Britannia közösségeiben – mondja majd David Cameron miniszterelnök legközelebbi beszédében – tudósít a The Guardian. A konzervatív politikus eddigi legkeményebb hangú beszédében kifejti, gátat kell vetni a bevándorlók áradatának. Első alkalommal állított kalózt bíróság elé az Egyesült Államok – írja a CNN. Az ötvenéves szomáliai férfi vezető szerepet töltött be a szervezetben – akár életfogytiglani börtönt is kaphat. <br /><br />

Kovács N. László
2011. 04. 14. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (www.guardian.co.uk)

„Kényelmetlenséget és összeférhetetlenséget” okozott a „túl magas” bevándorlás Nagy-Britannia közösségeiben – mondja majd David Cameron miniszterelnök legközelebbi beszédében – tudósít a The Guardian. A konzervatív politikus eddigi legkeményebb hangú beszédében kifejti, gátat kell vetni a bevándorlók áradatának.

A miniszterelnök hampshire-i beszédének leirata megérkezett a lapokhoz, ezt elemzi most a The Guardian. Cameron elismeri, a bevándorlás érzékeny téma, amelyet óvatosan kell kezelni, ugyanakkor kijelenti, elérkezett az idő, amikor nem lehet tovább kerülgetni. A Munkáspárt regnálása alatt 2,2 millió új lakó érkezett a szigetországba – „annyi, mint a történelem során még soha”. Ezt a baloldali politika ráadásul a közbeszéd megfojtásával tetézte: ha bárki véleményt fejezett ki a kérdésben, rögtön rásütötték a rasszizmus bélyegét. „Így nem csupán a bevándorlás féken tartása vált lehetetlenné, de a kormányzati hallgatás a szélsőséges pártok virágzásához is hozzájárult, hiszen azok így nyugodtan hangoztathatták, hogy valójában senki sem törődik az embereket nagyon is érintő problémákkal” – fogalmaz Cameron.

A bevándorlók áradata nagyon is ilyen probléma, magyarázza a miniszterelnök. A több százezer új lakó nem csupán az iskolákra, a lakáspiacra és az egészségügyi intézményekre rótt óriási pluszterhet, érkezésük társadalmi problémákhoz is vezetett. „A beilleszkedés időigényes és bonyolult folyamat. Közös élmények szükségesek hozzá: a szomszédok együtt viszik gyerekeiket az iskolába, esténként esetleg megisznak egy korsó sört a pubban, és lassan kialakul a közösség. Amikor azonban nagyszámú új ember érkezik valahová, akik talán nem beszélik a helyiek nyelvét, és nem tudnak, vagy esetleg nem is akarnak beilleszkedni, az komoly kényelmetlenséget és összeférhetetlenséget okoz” – szól a kormányfői beszéd.

Nem csupán árnyoldalak léteznek, hangsúlyozza majd Cameron. Rengeteg kórházban ugandai, indiai vagy pakisztáni orvosok gyógyítják a brit betegeket, az iskolákban külföldiek inspirálják a fiatalokat – épp ezért rendkívül óvatosan kell nyúlni a bevándorlás szabályozásához, hiszen a túl szigorú korlátozásnak negatív gazdasági következményei lehetnek.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor a jövőben „hihetetlenül óvatosan” kell megválogatni, kit engednek be az országba és kit nem. Az Európai Unión kívüli országokból érkezők számát plafonnal korlátoznák, sőt az újonnan csatlakozó EU-tagállamok lakosaival szemben is szigorúbb feltételeket szabnának. A beszéd újabb éket verhet a már így is több kérdésben széttartó kormánykoalícióba.

Nick Clegg, a liberális-demokraták vezetője és miniszterelnök-helyettes „inkább tudomásul vette a beszéd tartalmát, mint egyetértett vele”. „Mi más nyelvezetet használnánk – fogalmazott a lap egyik forrása a kisebbik kormánypártból. – Ugyanakkor a koalícióban az a dolgunk, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt és olyan válaszokat keressünk, amelyek az ország érdekét szolgálják.”

CNN (www.cnn.com)

Első alkalommal állított kalózt bíróság elé az Egyesült Államok – írja a CNN. Az ötvenéves szomáliai férfi vezető szerepet töltött be a szervezetben – akár életfogytiglani börtönt is kaphat.

Mohammed Száli Sibin a virginiai Norfolkban hallgatta meg az ellene felhozott vádakat. A férfit a Quest nevű jacht utasainak foglyul ejtése ügyében gyanúsítják, állítólag ő volt a kapcsolat az emberrablók és a család között, ő nézett utána az interneten a foglyok „értékének”, és ő állapította meg, melyik családtaggal érdemes felvenni a kapcsolatot. Sibint a helyi rendfenntartó erők fogták el április 4-én Szomáliában.

„Ma első alkalommal áll bíróság elé kalózkodással vádolt személy az Egyesült Államokban – nyilatkozta Neil MacBridge államügyész. – Szeretnénk, ha ezzel minden kalóz megértené: nincsenek biztonságban, akár a parton, akár a tengeren bujkálnak.”

Sibint és 14 társát kalózkodáson kívül több erőszakos cselekmény elkövetésével is vádolják – ha bűnösnek találják őket, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.