Kemény szavak: ilyet egy leendő elnökjelölt nem nagyon mond

Komolyan kritizálta Kína emberjogi politikáját a leköszönő amerikai nagykövet – írja a The New York Times. Sosem fordult még elő, hogy ilyen fontos megbízatású személy így beszélt volna az ázsiai országról – a kemény szavaknak különös élt ad, hogy Jon M. Huntsman Jr. egyesek szerint a republikánus elnökjelöltség várományosa. Óriási, sárga plüssmackó foglalja el öt hétre Manhattan egyik terét – írja a Reuters. A hétméteres, tizenhat tonnás monstrum egy kortárs művész alkotása, melyet május elején elárvereznek: a végső ár akár a tízmillió dollárt is meghaladhatja.

Kovács N. László
2011. 04. 06. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (www.nytimes.com)

Komolyan kritizálta Kína emberjogi politikáját a leköszönő amerikai nagykövet – írja a The New York Times. Sosem fordult még elő, hogy ilyen fontos megbízatású személy így beszélt volna az ázsiai országról – a kemény szavaknak különös élt ad, hogy Jon M. Huntsman Jr. egyesek szerint a republikánus elnökjelöltség várományosa.

„Az Egyesült Államok sosem fog letenni az emberi jogok támogatásáról, mivel országunk hisz a méltóság és az igazság keresésében, akárhol is zajlik az a világban” – fogalmazott Huntsman. A leköszönő nagykövet utolsó hivatalos megjelenésén, egy amerikai–kínai kapcsolatokról szóló, magas presztízsű előadáson fejtette ki véleményét a kínai kormány működéséről. A politikus ezután elismerően nyilatkozott Ai Weiweiről, a rendszerkritikus művészről, akit múlt vasárnap fogtak el a hatóságok. „Weiwei és társai dacoltak a kínai kormánnyal, felhívva a hatalom figyelmét arra, hogy polgárai jogait minden helyzetben, minden időben védenie kellene” – magyarázta a diplomata.

Weiwei Kína egyik legismertebb modern művésze, az Egyesült Államoktól kezdve Japánon át Nagy-Britanniáig rengeteg országban állított már ki. Kritikus megjegyzései azonban kivívták a rendszer haragját, a hatóságok vasárnap letartóztatták, amikor egy Hongkongba tartó repülőre próbált felszállni. Irodáját és stúdióját átkutatták, feleségét és munkatársait kihallgatták.

„Ez a letartóztatás fordulópont: a vezetés meg akarja mutatni, akármennyire ismert is vagy, a rendőrség bármikor, bárhol elfoghat” – vélekedett az ügyről Nicholas Bequelin, a Human Rights Watch munkatársa. Weiwei holléte egyelőre ismeretlen, a művész szabadon bocsátását már magas rangú európai és amerikai hivatalos személyek is követelték – egyelőre hiába.

Szóba került Liu Hsziao-po, az elmúlt évi Nobel-békedíj győztese, aki „felforgatásért” tizenegy éves börtönbüntetését tölti, és a kevésbé ismert Feng Csue is. Az amerikai születésű geológus az olajiparról gyűjtött információt Kínában, amikor a hatóságok „államtitkok eltulajdonításával” gyanúsítva börtönbe zárták. „Az nem segít, ha elvágjuk a párbeszéd útját, az nem segít, ha ellehetetlenítjük a hírek áramlását – jegyezte meg Huntsman. – Nem jutunk előre, ha a problémás esetek idején csak az egyik fél érdekelt azok megoldásában” – tette hozzá.

A külföldön szolgáló diplomaták általában elkerülik az efféle éles kritikát – különösen igaz ez Kína esetében. Huntsman ráadásul egy olyan fórumon szólalt meg, mely rengeteg hazai érdeklődőt vonz, és melyet komoly médiafigyelem kísér.

A nagykövet után megszólaló kínai meghívottak csupán óvatosan reagáltak a diplomata szavaira. Egyikük annyit jegyzett meg, a kínai emberjogi politika javított a földművesek élethelyzetén.

Huntsman korábban Utah kormányzója volt, tisztjét Obama elnök megbízására 2009 óta látta el. Leköszönését sokan elnöki ambícióival magyarázzák.

Reuters (www.reuters.com)

Óriási, sárga plüssmackó foglalja el öt hétre Manhattan egyik terét – írja a Reuters. A hétméteres, tizenhat tonnás monstrum egy kortárs művész alkotása, melyet május elején elárvereznek: a végső ár akár a tízmillió dollárt is meghaladhatja.

Urs Fischer cím nélküli alkotása bronzból készült, és egy óriási, ülő plüssmedvét ábrázol, amely egy asztali lámpának dőlve pihen. Fischer elmondása szerint saját gyermekkori játéka alapján tervezett meg egy 30 centis modellt, amit aztán háromdimenziós szkenner segítségével számítógépre vitt, és felnagyított. Az asztali lámpa működőképes, így a macit éjjel is megcsodálhatják az érdeklődők.


Az alkotást hamarosan összerakják, és bárki megtekintheti, aki a Park Avenue-n jár, és betér a Seagram felhőkarcoló udvarára. A maci valószínűleg a május 11-én megrendezendő kortárs művészeti árverés slágere lesz. A Christie’s aukciósház vezetője szerint a vételár a tízmillió dollárt is meghaladhatja, mivel az eladó már visszautasított egy 9 millióról szóló ajánlatot. „Igen nagy az esélye, hogy valamelyik múzeum vagy város veszi meg a medvét. Egy ilyen műalkotás már önmagában látványosság, ami jó hatással lehet a turizmusra” – vélekedik Brett Govry, a Christie’s alelnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.