Lenyűgöző ez a hangzás és stílus

Fekete-Kovács Kornél hatévesen kezdett hegedülni, tízévesen már trombitált. Mára már nemcsak hazánkban, de külföldön is koncertezik, és játsszák szerzeményeit. Április 15-én fergeteges koncertet ad a Művészetek Palotájában a Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok. A sztárvendég Rick Margitza lesz.

Durkó Anett
2011. 04. 14. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mióta az eszemet tudom, zenész szerettem volna lenni. A zene az életem része” – nyilatkozta az MNO-nak Fekete-Kovács Kornél zeneszerző, trombitás.

Olyan példaképei voltak, mint tanára, Tomsits Rudolf és az amerikai dzsessztrombitások, Miles Davisszel az élen. Sok hazai és külföldi lemezen játszott. Fesztiválok rendszeres fellépője, aki legnagyobb sikerének új szerzeményei születését tartja. Kvintettjét az oda vezető út viszontagságos volta ellenére alkotta meg. Mint mondta, kompozíciói ritmikailag és formailag egyaránt komplexek. Ahhoz, hogy az általa írt darabokat valóban úgy meg tudják szólaltatni, ahogy azt ő elképzelte, sok gyakorlásra van szükség.

A Fekete-Kovács Kvintett 2005 őszén alakult, eredetileg egy filmzenei felkérés miatt. Vezetője Fekete-Kovács Kornél, elsősorban nagyzenekari munkáiról ismert, kétszeres Artisjus-, eMeRTon-, Orszáczky- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző-trombitaművész. Ezek a díjak mind a szakma elismerését jelképezik. Kornél arra a legbüszkébb, hogy a kollégái időről időre elismerik a munkáját. A jelenlegi formációban Bolla Gábor szaxofonozik, Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik, Soós Márton nagybőgőzik, Mohay András dobol, Fekete-Kovács Kornél pedig trombitán, illetve szárnykürtön játszik. Az együttes tagjai elsősorban dzsesszmuzsikusok, de más műfajok iránt is nyitottsággal bírnak.

Sajátságos a hangzásuk

A Fekete-Kovács Kornél által írt daraboknak sajátságos a hangzásuk, amelyet az alkotóval azonosítanak. A trombitaművész csak úgy kezd komponálni, ha már van egy történet, ezután játszi könnyedséggel születnek a sokszor a művészeket is próbára tévő darabok. Írt már a Magyar Honvédség Központi Zenekarától kezdve a Veszprémi Légierő Big Bandjén át a saját formációig, a Budapest Jazz Orchestrának, a Modern Art Orchestrának, a Pannon Filharmonikusoknak és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak is.

Két elismerést kapott az album

2010 karácsonya előtt megszületett a CD-jük. A Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok friss dzsessz-szimfonikus albuma a Fonogram-díjjal együtt két elismerést is kapott. Az első hivatalos visszajelzés a Magyar Zeneszerzők Szövetségétől érkezett, akik Orszáczky-díjjal jutalmazták 2010-ben a 8:45 AM/PM című kompozíciót, ami a megjelent album nyitószáma. A hazai szakmától szintén pozitív elismeréseket kaptak. Jim Merod angol és amerikai irodalomtanítás mellett élő koncerteket rögzít. Hangmérnökként szinte a világ összes zenei hírességével dolgozott már. Amikor Budapesten járt, Kornél elhívta a stúdióba, ahol még javában folytak az album utómunkái. Az amerikai férfit lenyűgözte a hangzás és a stílus. Elvitte magával a lemezt Kaliforniába, és a Budapest Music Center mellett társkiadóként vesz részt a lemez utóéletének szervezésében.

Nagyszabású koncertre készülnek

„Különleges lesz” – fogalmazott a zeneszerző az április 15-ei koncerttel kapcsolatban. „Nem mindennapi, amikor egy dzsesszkoncerten 72-en vannak a színpadon. Az sem szokványos, hogy dzsesszmuzsikusok egy szimfonikus koncerten játszanak. Az est folyamán Kornél kompozíciói és hangszerelései csendülnek majd fel. Játszanak korábbi darabokat is, illetve két olyat, ami kifejezetten a Pannon Filharmonikusoknak íródott. „Sztárvendég is lesz, ugyanis a kvintett szaxofonosa, Balla Gábor már a koncert időpontjának kitűzésekor tudta, hogy nem tud részt venni a fellépésen. Akkor jött az ötlet, ha már helyettesíteni kell, akkor olyan valakit hívjunk, aki méltán képviseli Gábort. Rick Margitzát két világhírű szaxofonos ajánlotta, akik nem tudták vállalni a fellépést. Még nem dolgoztam vele, de az, hogy Miles Davis utolsó négy lemezén Rick szaxofonozik, önmagáért beszél. A Maria Sneider Big Band állandó szólistája mint zeneszerző szaxofonversenyt és szimfóniát is írt. Most pénteken ő lesz a sztárvendég a Művészetek Palotájában rendezett koncertünkön” – nyilatkozta az MNO-nak Fekete-Kovács Kornél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.