Lukasenko bekeményít – Minszk gyászol és a halottait temeti

Csütörtökön temetik a minszki metrórobbantás halálos áldozatainak többségét. A belorusz fővárosban a hangulat ideges, az emberek nehezen dolgozzák fel, hogy a nyugalom, a rend és a biztonság szigetének tartott országukban is felütötte a fejét a terror. Eközben mindenki azt találgatja, milyen erők állnak a 12 halálos áldozatot követelő merénylet mögött. <br />

Stier Gábor (Minszk)
2011. 04. 14. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roman Jakovlevszkij minszki politikai elemző az MNO-nak nyilatkozva úgy véli, egy ilyen terrorakció nem állt érdekében sem a hatalomnak, sem pedig az ellenzéknek. Lukasenko elnökkel ellentétben nem valószínűsíti külföldi szál létezését sem, azonban már most látja annak jeleit, hogy erősödik a rendszernek az ellenzékre gyakorolt nyomása.

Rettegnek a minszkiek

Minszk nehezen tér magához a terrorakció kiváltotta kábulatból. Minden táska gyanússá vált, az ajtócsapódás lövésnek hallatszik, az ütközések pedig robbanásnak. Mint Roman Jakovlevszkij minszki ellemző megemlíti, tegnap egy iránytaxi és egy autó karambolja is sokkot váltott ki a főváros lakosaiból.
Újabb terrorakció híre kapott szárnyra, mindenki az ismerőseinek telefonált, aminek következtében fél órára össze is omlott a mobilszolgáltatás. „A hangulat általában véve is nagyon ideges” – fogalmaz Jakovlevszkij. A mindig csendes és nyugodt Minszk ugyanis nem szokott hozzá a napokban történtekhez, s az emberek nem nagyon tudják, miként is viselkedjenek ilyen helyzetben.

Fokozza a feszültséget, hogy a főváros két metróvonalából az egyik továbbra sem működik, így még többen veszik igénybe a felszíni közlekedést, amely nem nagyon bírja a megnövekedett terhelést. Szabad taxit is nehezen lehet találni ezekben a napokban. Az élet azonban megy tovább. A halottakat el kell temetni, s gyászuk kifejezéseként az emberek útba ejtik az Október teret, ahol a metró bejáratánál helyezik el a kegyelet virágait.

Fogalmuk sincs, ki lehet az elkövető

Eközben mindenki a robbantás hátterét találgatja. A helyszín kiválasztása, az akció kivitelezése megtervezett, alaposan átgondolt akcióra utal. A szóba jöhető elkövetők között felmerült a külföldi szál, a belorusz ellenzék, s az is, hogy maga a hatalom áll a történtek mögött. Jakovlevszkij szerint egyik verzió sem tűnik nagyon logikusnak. Mint ahogy az sem nagyon életszerű, hogy száz méterre az elnöki rezidenciától egy marós és egy lakatos robbantotta fel a metrót. Mint Alekszandr Lukasenko elnök még szerdán megerősítette, beismerték bűnösségüket a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő robbantással gyanúsított személyek, sőt azt is bevallották, hogy két korábbi terrorcselekmény is a lelkükön szárad.

Anatolij Kuljasov belügyminiszter bejelentette, hogy három gyanúsított van. Mint elmondta, a harminc év körüli gyanúsítottak fehéroroszok, de nem minszkiek, akiket a metróállomásnál készült videofelvételek alapján azonosítottak.

Gyanúsan gyorsan tartóztatták le őket

Roman Jakovlevszkij az őrült merénylők verzióját valószínűsíti, logikus okot ugyanis nem lát a robbantásra. Belaruszban ráadásul nincsenek Doku Umarovok sem, mint Oroszországban. Nem nagyon hiszi ugyanakkor azt sem, hogy a most letartóztatottak lennének a tettesek. Gyanúsnak tartja, hogy ilyen gyorsan sikerült őket elfogni, ráadásul azonnal bevallották egy idáig kiderítetlen, öt évvel ezelőtti robbantás elkövetését is. Az elemző lát azonban esélyt a valódi tettesek felderítésére, a hatalom ugyanis ehhez angol és izraeli segítséget is igénybe vesz.

Izrael minszki nagykövetsége közölte, hogy a zsidó államból hét bűnügyi szakember érkezett, hogy segítsék a fehérorosz kollégákat a metrórobbantás hátterének feltárásában. Jakovlevszkij aggasztónak tartja ugyanakkor, hogy a merénylet nyomán érezhetően erősödik az ellenzékre nehezedő nyomás, tovább szűkülnek az állampolgári jogok.

„Szörnyű, de tény, ezek a senkiháziak munkáskollektívákban dolgoztak esztergályosként, lakatosként” – mondta tegnapi televíziós beszédében Lukasenko, a gyanúsítottakat alkalmazó vállalatok vezetésének szemére vetve, hogy nem vették észre idejében, miben mesterkednek. „Kik a cinkosok, esetleg a megrendelők, ez számunkra nagyon fontos” – fogalmazott a fehérorosz elnök, közölve, hogy utasítást adott az „ellenzéki alakok” kijelentéseinek alapos elemzésére.

Az elnök szerint minden gyanús személyt ki kell hallgatni, függetlenül a külföld „nyavalygásától és sóhajtozásától”. Jakovlevszkij szerint e szavak egyértelműen arra utalnak, hogy a rendszer bekeményít, erősödik Lukasenko szorítása, s a helyzet lényegében a rendkívüli állapot bevezetésére hasonlít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.