Május 16-ra halasztották a részvénycserét

A BP és a Rosnyeft tervezett részvénycseréjének lezárására eredetileg csütörtökre kitűzött határidőt május 16-ra halasztották, mert nem sikerült megegyezésre jutni a BP másik orosz partnerével, amely bírósági úton támadta meg az ügyletet.

MNO
2011. 04. 14. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rosnyeft és a brit BP stratégiai partnerséget tervezett: vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg az Északi-sarki kontinentális talapzatban lévő energiahordozók kitermelésére és egy összesen 7,8 milliárd dollár értékű részvénycseréről, amelyben a Rosnyeft részvényeinek 9,53 százalékát a BP 5 százaléknyi részvényei váltják át. Ezt azonban peres úton megtámadta az AAR (Alfa Group, Access, Renova) csoport, a BP orosz partnere a TNK–BP holdingban. Az egyetlen kiútnak a TNK–BP orosz tulajdonosok kezében lévő ötven százalékának kivásárlása látszik. Csütörtöki hírek szerint a BP szerdán este 27 milliárd dollárt ajánlott fel, de ezt az AAR-csoport – amelynek tagjai többek között Viktor Vekszelberg és Mihail Fridman oligarchák – kevesellte. A TNK–BP-re vonatkozó értékbecslések 38–60 milliárd dollár között vannak, de az értesülések szerint az AAR csoport hetvenmilliárdból indult ki, s emellett igen jelentős részesedéseket követel mind a BP-ben, mind a Rosnyeftben.

Valójában az AAR-csoport már hosszabb ideje szabadulni akar részétől, legkésőbb azóta, hogy 2008-ban valóban hevessé vált a cég körüli viszály, akkori – de mindig cáfolt – hírek szerint azért, mert a Gazprom akarta megszerezni az orosz részt s hozzá 1 százalékot a BP-ből. Megfigyelők úgy vélték, hogy a Gazprom szándéka mögött magas szintű politikai döntés áll. A TNK–BP-re akkor nehéz idők jártak: visszamenőleg hatmilliárd rubel hátralékot követelt az adóhivatal, házkutatások voltak, mert egy munkatársát ipari kémkedéssel gyanúsították, aztán az angol alkalmazottak vízumának meghosszabbításával támadtak gondok.

Moszkvának igen fontos a Rosnyeft–BP üzlet, mert technológiát vár tőle az északi-sarki kitermeléshez. Így az AAR most elérkezettnek látta az időt, hogy a lehető legmagasabb árat kapja részéért. Eredetileg még a részvénycsere tervének bejelentése előtt tárgyalni szándékozott partnerével, de Robert Dudley, a BP elnöke – korábban a TNK–BP brit elnöke – januárban Moszkvában tárgyalt a legmagasabb orosz vezetéssel, és nyomban bejelentették a tervet. A TNK–BP orosz tulajdonosai arra hivatkoznak, hogy a BP-vel kötött szerződésük értelmében a brit konszern köteles minden további oroszországi tevékenységet a TNK–BP útján intézni, s ennek megfelelően a stockholmi gazdasági bíróság április 8-án letiltotta a Rosnyeft–BP-részvénycserét.

A BP nehéz helyzetbe került: a TNK–BP-re szüksége van, mert kőolaj- és földgázkitermelésének 24, szénhidrogén-tartalékainak 19 százalékát adja. A Rosnyeft-üzlet meghiúsulása viszont elrettentené a befektetőket. Az orosz sajtó a brit lapokra hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy a Rosnyeft–BP üzletnek vége, mert a Rosnyeft már aktívan keres más partnert, s hogy a problémáról alighanem a Kremlben döntenek majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.