Martonyi támogatja a rezsim elleni katonai csapások folytatását

Magyarország teljes mértékben támogatja a NATO-külügyminiszterek Berlinben csütörtökön elfogadott líbiai nyilatkozatában foglaltakat.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/777921" target="_blank"><strong>• A lázadók azt állítják: vérengzés fenyeget Miszrátában</strong></a>

MNO
2011. 04. 14. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozáson részt vevő Martonyi János külügyminiszter ezt az MTI-nek adott nyilatkozatában fejtette ki. A külügyminiszter hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a líbiai rezsim elleni katonai csapásokat folytatni és erősíteni kell. A líbiai válság rendezésével kapcsolatos prioritások között Martonyi első helyen a líbiai nép védelmét említette. Az ezt célzó tevékenységet folytatni kell – szögezte le a miniszter, megemlítve azt is, hogy a líbiai rezsimnek biztosítani kell a humanitárius segélyek teljes és akadálymentes eljuttatását a lakosság számára. Egyetértés volt abban, hogy a Kadhafi-rezsim nem legitim, és Moammer Kadhafinak távoznia kell a hatalomból – mondta el a külügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy erősíteni kell a líbiai ellenzéket, illetve az ideiglenes nemzeti tanácsot.

A külügyminiszter utalt arra, hogy a NATO az ENSZ 1973. számú határozatának megfelelően – legitim módon – folytatja katonai akcióját. A szárazföldi katonai szerepvállalás ugyanakkor az értekezleten nem merült fel – jelentette ki az MTI-nek Martonyi. A kétnapos külügyminiszteri értekezlet előtt a magyar miniszter kétoldalú megbeszéléseket folytatott. Így tárgyalt Hans-Peter Friedrich német belügyminiszterrel, valamint Nikolaus Meyer-Landruttal, Angela Merkel kancellár Európa-politikai tanácsadójával. A találkozókon – mint arról a külügyminiszter beszámolt – az uniós gazdasági jogalkotással, a magyar elnökség által kezdeményezett, a gazdasági kormányzást célzó hatos jogszabálycsomaggal kapcsolatos kérdéseket tekintettek át. Mindkét találkozón szó volt Schengenről, illetve a schengeni bővítés kilátásairól is.

A külügyminiszter ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére elmondta, hogy a magyar uniós elnökség – mint fogalmazott – dolgozik a megoldáson. Ezt célozta, hogy a berlini értekezlet részeként találkozott román kollégájával is. Utalt arra is, hogy a schengeni bővítéssel foglalkozó munkacsoport májusban terjeszti elő Bulgáriával kapcsolatos jelentését. „Mindenki számára elfogadható megoldásra törekszünk” – hangsúlyozta a miniszter. Martonyi úgy értékelte, hogy a kérdéssel kapcsolatban német részről is nyitottságot tapasztalt. Szavai szerint Németország is érdekelt a számára elfogadható megoldás elérésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.