Mégsem csökken majd a magyarok aránya Erdélyben?

Az etnikai arányok tekintetében nem annyira rosszak az erdélyi magyarság demográfiai kilátásai, mint ahogy azt sokan gondolják – jelentette ki Kiss Tamás szociológus, a romániai Kisebbségkutató Intézet kutatási és elemzési osztályának vezetője Nagyváradon.

MNO
2011. 04. 22. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krónika című romániai magyar napilap pénteki tudósítása szerint a kutató nagyváradi előadásán elmondta: a rendszerváltás óta két cenzust szerveztek Romániában, az elsőt 1992-ben, a legutóbbit pedig 2002-ben, és a kettő közötti időszakban mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent az erdélyi magyarság létszáma.

Abszolút értékben az idei őszi népszámláláson is várhatóan csökkenni fog a magyarok létszáma. Ennek ellenére van esély arra, hogy megmaradjon Erdélyben a magyarok aránya a legutóbb mért 19,5 százalékon, mivel vélhetően a többségi lakosság is megfogyatkozott. Ennek több oka is van – magyarázta Kiss Tamás.

Ezek közül a legszembetűnőbb az, hogy míg közvetlenül a rendszerváltás után több magyar vándorolt ki Erdélyből, mint román, addig most úgy tűnik, hogy a románok közül jóval többen költöznek Nyugatra. A közelgő népszámlálással kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés így az: a már több mint egy éve külföldön élő románok családtagjainak megengedik-e majd a biztosok, hogy a külföldön dolgozó gyerekük, házastársuk nevét bediktálják, vagy sem. Hivatalosan ugyanis az egy évnél hosszabb ideje külföldön élőket nem lenne szabad nyilvántartásba venni.

Kiss Tamás szerint ha mégis beszámítják őket, akkor a magyarság létszámának aránya romlani fog a tíz évvel ezelőttihez képest, ha pedig nem, előreláthatóan nem lesz kimutatható változás – olvasható a Krónikában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.