Megszűnik a távfűtőművek „gáláns támogatása”

A 2030-ig szóló energiastratégia napokon belül elkészül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM), május elején kezdődik a szakmai vita, majd a kormány tárgyalja, és a parlament a meghosszabbított tavaszi ülésszakán el is fogadhatja azt – mondta Bencsik János, az NFM államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki és Gazságtudományi Egyetemen rendezett „Energikus város” című konferencián.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776947" target="_blank"><strong>• Nagy lehetőség az építőiparnak + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 04. 20. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stratégia fontosabb elemeit is bemutatta az államtitkár, ezek közé tartozik például az, hogy megszűnik a távfűtőművek „gáláns támogatása”. Az állam nem a kapcsoltan előállított áramot, hanem a hőt támogatja, a felszabaduló támogatást pedig az alternatív energia támogatására fordítja. A szél- és napenergia nagyobb arányú felhasználása csak akkor jöhet szóba, ha megépül az ezek tárolására szolgáló szivattyús tározó erőmű – tette hozzá az államtitkár.

A legnagyobb energiamegtakarítás az épületeknél érhető el. A 4,3 milliós épületállománynak ugyan is a 70 százaléka felújításra szorul. Az egy négyzetméterre jutó felhasznált energia Magyarországon 250 kilowatt, míg Szlovákiában mindössze 130 kilowatt – ismertette az adatokat Bencsik János. Amennyiben a lakosság 30 százalékkal tudja mérsékelni az általa felhasznált energiát 2030-ig, úgy a nemzetgazdasági megtakarítás 22 százalék lesz.

Az állam a megújuló energiák közül a zöld áramtermelést, így például a kapcsolt üzemű – áramot és hőt előállító – biogázerőműveket támogatja. A méret azonban nem lehet a településen túlnyúló teljesítményű, mivel akkor túl nagy körből kell begyűjteni a biomasszát. A mai nagy teljesítményű gázüzemű fűtőművek biofűtőanyaggal elképzelhetetlenek. A stratégia eleme még, hogy a kisebb városok, illetve egyes térségek önellátók legyenek energiából. Ez összefügg azzal a nemzetközi törekvéssel, hogy decentralizált okos hálózatok lássák el villanyárammal a fogyasztókat.

Erre egy példát is hozott az államtitkár, a Bükk-Mak nevű Leader csoportot. Ez 44 észak-magyarországi települést készül ellátni energiával. Ebben lesz napelem, faapríték-tüzelés és a patakra szerelt mikro vízturbina is. A magyar kormány támogatja a projektet, most pályáztak uniós támogatásra, és ha kiépül a rendszer, 500 ember megélhetését biztosítja.

Az energiamegtakarítás másik nagyobb eleme a közösségi közlekedés, amelynek vonzónak kell lennie ahhoz, hogy az emberek azt válasszák az autó helyett. Az elektromos hajtású tömegközlekedés előnye, hogy a városi hulladékból készített biogáz, majd az ezzel előállított áram (is) működteti. A városok zöldterületeit pedig esővízzel kell locsolni, így a csapadék nem terheli a tisztítóműveket.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az EU-ban a városfejlesztés nemzeti hatáskörben van, de az illetékes miniszterek – informálisan ugyan, de – együttműködnek. Ebből a kapcsolatból született 2007-ben a Lipcsei Charta, amely a várostervezés és a környezetvédelem alapelveit fogadta el. A minisztériumok illetékes vezetői május elején Gödöllőn találkoznak a magyar uniós elnökség keretében. A magyar fél itt terjeszti elő a klímaváltozásról szóló kézikönyvét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.