Mélyponton Putyin és Medvegyev népszerűsége

Példátlan mélypontra süllyedt Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Vlagyimir Putyin kormányfő és a kormányzó Egységes Oroszország Párt népszerűsége – jelentette pénteken két felmérést idézve a Vedomosztyi című orosz lap.

MNO
2011. 04. 22. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közvélemény Alapítvány (FOM) április 17-én készült reprezentatív felmérése szerint az orosz parlament alsóházában, az állami dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt – amelynek tiszteletbeli elnöke, de nem tagja Vlagyimir Putyin – két éve nem volt olyan kevéssé népszerű, mint most. Alig 44 százalékot ért el, s rekordot ért el az iránta való bizalmatlanság terén is, amely a januári 28-ról áprilisra 39 százalékra nőtt. A FOM szerint történelmi mélypontra süllyedt a Medvegyev és Putyin iránti bizalom is: az államfőben januárban még a válaszolók 62, áprilisban már csak 46 százalékuk bízott. Putyin mutatója januárban 69, áprilisban 53 százalék volt.

A Levada Központ már januárban a két vezető politikus és a kormányzó párt népszerűségi mutatóinak jelentős csökkenését mutatta ki, ám akkor a párt ezt a felmérés előtti ünnepekkel magyarázta, azzal, hogy az embereknek elfogyott a pénzük, és a pihenés után megkezdődtek a munkás hétköznapok. A szociológusok azonban már akkor is a gazdasági válságból való lassú kilábalás okozta csalódottságot látták benne.

A mutatók azonban tovább zuhantak azóta is: az áprilisi felmérésben arra a kérdésre, hogy melyik pártra szavaznának, már csak 39 százalék jelölte meg az Egységes Oroszország Pártot, míg egy évvel korábban még 46 százalék válaszolt így. Ugyanezen idő alatt a kommunista párt (KPRF) népszerűsége 12-ről 18 százalékra emelkedett. A lap felidézte, hogy Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese már figyelmeztette a pártot, hogy a decemberi parlamenti választásokon nem számíthat alkotmányos többségre. Politológusok szerint azonban elegendő az egyszerű szavazatok 53-55 százaléka is, a többit biztosítják a 7 százalékos bejutási küszöb alatt maradó pártokra adott szavazatok. Ám a kormányzó párt a márciusi szavazásokon számos régióban még többséget sem szerzett, és átlagos eredménye 50,6 százalék volt. Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára azt mondta: korai lenne még tendenciákról beszélni, a mutatók hétről hétre változnak.

Alekszandr Oszlon, a FOM elnöke szerint 2008 elejére kialakult az a konstrukció, amelyben Medvegyev és Putyin tandemjére épül az Egységes Oroszország Párt, és ezt az oroszok tartósnak és kedvezőnek ítélték meg. Mostanra azonban elmozdulás következett be, és Medvegyev a kínai televíziónak adott interjújában nem véletlenül vezette be az elnökválasztással kapcsolatban a verseny fogalmát, amely nem felel meg az eddigi konstrukciónak.

Alekszej Grazsdankin, a Levada Központ igazgatóhelyettese úgy ítélte meg a helyzetet, hogy az emberek némelyest csalódtak a tandemben, és belefáradtak az ígéretekbe. Ennek ellenére az emberek továbbra is bíznak a két vezetőben, és van esély rá, hogy lesz hatásuk az ígéreteknek, amelyeket például Putyin a duma előtti beszámolójában tett néhány napja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.