Nagyon kevés finanszírozható kkv van ma Magyarországon

Ahhoz, hogy egy kis- és közepes vállalat (kkv) támogatható és finanszírozható legyen, foglalkoztatotti létszámának el kell érnie az ötvenet, árbevételének pedig az 500 millió forintot, ilyen cégből kevesebb mint tízezer van Magyarországon, feleannyi mint Csehországban – mondta Kozma András, a Commerzbank Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, a beszállítóvá válásról készült felmérés eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.

MNO
2011. 04. 14. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésben szereplő, az ötven főt és az 500 milliós árbevételt elérő autóipari beszállító cégek száma 773 volt – ismertette Palócz Éva, a Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány kuratóriumának elnöke. A 773 cégből 607-nek volt pozitív a mérlege, ezek közül 199 kizárólag külföldi tulajdonban állt, 35 pedig vegyes vállalat volt – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Palócz Éva a felmérés megállapításait ismertetve elmondta: a nagy cégek, amikor letelepednek Magyarországon, általában hozzák magukkal a beszállítókat is. Ők lesznek az első szinten, mivel komplett egységeket szállítanak. A magyar cégek rendszerint a harmadik szinten kapcsolódhatnak be a beszállítói láncba, itt viszont kicsi a nyereség, ebből nehéz továbblépni – húzta alá.

Ehhez kapcsolódva Vahl Tamás, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke rámutatott, hogy a minőségre felkészülés már önmagában sokba kerül. Ezt sok magyar kkv nem tudja megfizetni. Ehhez járul még a menedzsment felépítése, amelynek jelentőségét sok cég nem is érti. Enélkül pedig a könnyen leváltható alsó szintű magyar beszállító nem tudja elérni, hogy a késztermék-előállító megismerje őt, és így stabilizálhassa helyzetét – tette hozzá az elnök.

Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkára az erős magyar tulajdonú középvállalatok szükségességét hangsúlyozta. Az uniós szabályok szerint viszont nem lehet kikötni azt, hogy mennyi legyen a nemzeti beszállítók aránya, az egyedi állami támogatásokról folyó tárgyalásokon viszont ez már felvethető. Végül a klaszterek fontosságára hívta fel a figyelmet az államtitkár, mivel ezek a képzéshez is hozzájárulhatnak. A tájékoztatón szóba került a beszállítás előnyeként az, hogy a megrendelő korrekten fizet, és nagy mennyiséget képes felszívni. A beszállítói láncban való részvétel által pedig kijuthat a magyar cég a világpiacra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.