OECD: Magyarország jó irányban halad

A strukturális reformok mindig is meghatározóak voltak növekedési szempontból, de most ez az egyetlen lehetőség a növekedésre – mondta Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára pénteken.

MNO
2011. 04. 08. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főtitkár megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Magyarország jó irányban halad a megnevezett reformintézkedésekkel. „Erősen támogatjuk a Széll Kálmán-tervet” – fogalmazott Gurría. Az OECD főtitkára elmondta: a tervek összhangban vannak az OECD javaslataival, és most azt várják, hogy a kormány milyen lépéseket tervez megvalósításukra. A végrehajtás éppen olyan fontos, mint a terv, bár kétségtelen, hogy a jó terv sokat segít – tette hozzá.

Az OECD vezetője szerint a Széll Kálmán-terv helyesen közelíti meg a költségvetési egyenleg, a munkaerőpiac nehézségeit, illetve egyszerre teszi rugalmasabbá a munkaerőpiacot, miközben tovább tartja ott a dolgozókat és nehezebbé teszi az idő előtti elhagyását. Magyarországnak a fenntartható gazdasági növekedés eléréséhez munkahelyeket kell teremtenie, különösen a fiatalabb korosztály számára. Növelni kell továbbá a versenyképességet és a termelékenységet: az országnak a termelőágazatoktól a szolgáltatások felé kell elmozdulnia, mivel a magyar emberek képzettek. Ezt ki lehet használni – fogalmazott Gurría.

Az államadósság csökkentése is elengedhetetlen: „annak érdekében, hogy kezelhetővé váljon a magyar államadósság, minden évben csökkennie kell” – figyelmeztetett. Mindezeket a lépéseket azonban a fenntartható növekedést szem előtt tartva kell meglépni. A növekedés munkahelyeket teremt, növeli a jövedelmeket és a beruházást, ami viszont önmaga is elősegíti a növekedést. Erről szól az OECD „Út a növekedéshez” kiadványa – tette hozzá. Az OECD csütörtökön hozta nyilvánosságra tanulmányát, amelyben a szervezet a strukturális reformok gazdasági növekedést elősegítő hatásai mellett érvel. A tanulmány szerint a válság hatására elindított költségvetési gazdaságélénkítésről a kormányzatok – a növekvő államadósság miatt – egyre inkább önfenntartó fejlődési pályára igyekeznek áttérni.

A hangsúly az olyan intézkedésekre kerülhet, amelyek elősegítik a rövid távú gazdasági növekedést és amelyek az inaktív lakosságot és a munkanélkülieket visszavezetik a munkaerőpiacra. A szervezet számításai szerint az adó-, oktatási és egészségügyi ellátórendszerek hatékonyságának növelése rövid távon is enyhíthet a költségvetési hiányokon. Az ilyen lépések akár harmadukkal is csökkenthetik a világban kialakult egyensúlytalanságokat – állapítja meg a gazdasági szervezet.

Az OECD főtitkára szerint a jelenlegi helyzet nagyon nehéz a gazdaságpolitikai döntéshozóknak. Egyszerre kell ügyelni a gazdasági válságból való kilábalásra, a költségvetési egyenlegre, a munkahelyteremtésre, az infláció elkerülésére. Ez olyan, mintha sok hímes tojást tartanánk a levegőben és vigyáznunk kell arra, hogy ne essen le egy sem – mondta Gurría. Elmondta: az eddigi gazdaságélénkítő intézkedések közül a költségvetési költekezést nem lehet tovább folytatni, de a monetáris oldalon továbbra is van hely némi rugalmasságra. Amit nem tehetünk meg, az az, hogy mindkettőt leállítjuk; akkor nem lesz kiút a válságból – tette hozzá.

Az eurózóna válságáról szólva Gurría kifejtette: az új euróövezeti mentőháló erősebbé, intézményi szempontból szilárdabbá és ellenállóbbá teheti a közös valuta térségét. Görögországról elmondta: azért volt kénytelen mentőcsomagért folyamodnia, mert nem hozta meg időben a megfelelő döntéseket strukturális reformjairól. Írországban alapvetően a szabályozószervek és a bankok szintjén merültek fel gondok, míg Portugáliának – annak ellenére, hogy lényegében mindent jól csinált – politikai okok miatt kellett az EU-hoz folyamodnia segítségért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.