Szanyi, Török Zsolt és Molnár Gyula is feltűnt a tüntetésen

A szervezők szerint negyvenezren, a rendőrség szerint 12 ezren vettek részt az Európai Szakszervezeti Szövetség és a hazai érdekképviseletek budapesti demonstrációján. A tüntetés elvileg politikától független, mégis a tömegben megtalálhatóak voltak az MSZP politikusai és az LMP frakcióvezetője is.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776841" target="_blank"><strong>• Síppal, dobbal felszerelkezett tüntetők a Hősök terén + Videó</strong></a>

MNO
2011. 04. 09. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban, ahol forgalomkorlátozásra is számítaniuk kell az autósoknak. Déltől nem járható az Andrássy út a Hősök tere és az Oktogon között.


A tiltakozást hivatalosan a megszorítások ellen hirdették meg, de a magyar szakszervezeti tömörülések az Orbán-kormány általuk vitatott intézkedései ellen is felemelték szavukat. A demonstráció helyszínéül azért választotta Budapestet az Európai Szakszervezeti Szövetség, mert a hét végén Magyarországon tanácskoznak az Európai Unió pénzügyminiszterei.


Szocialista politikusok a tömegben

A Hír Televízió tudósítója 13.30-kor azt jelentette az Andrássy útról, az Oktogon felé tartó tömegből, hogy nincs rendzavarás, viszont a résztvevők meglehetősen hangosan fújják sípjaikat. A tüntetők között sok a külföldi: lengyel, spanyol, valamint német állampolgár. A Kodály körönd és az Oktogon közötti mellékutcákban a rendőrség csapatszállítói, a Jókai téren a vízágyú parkol. A demonstráció elvileg politikától független, a felvonulók között azonban jelen vannak az MSZP politikusai, Szanyi Tibor, Török Zsolt, valamint Molnár Gyula is, az LMP-től pedig Schiffer András frakcióvezető látogatott ki a rendezvényre – közölte a hírTV tudósítója.


A munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit – mondta beszédében John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkára.

A demonstrálók előtt az Oktogonon a szakszervezeti vezető kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson részt vevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől. Monks leszögezte: nem adják fel, addig folytatják a kampányt ameddig szükséges.

Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket. Elmondta: az európai pénzügyminiszterek csökkenteni akarják a kiadásokat és növelni a megszorításokat. Ez nem fogadhatjuk el – tette hozzá. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt – tette hozzá

Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint „primitív és olcsó hazugság”, hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta. Elmondta: a neoliberális szélsőséges gazdaságpolitika vezette be, hogy nincs közösségi, csupán egyéni érdek. Palkovics Imre szerint megszűnt a számonkérhetőség és a hatalom valódi birtokosa a pénzvilág lett. És fel sem merül bennük, hogy a keletkezett károkat igazságosan terítsék szét a társadalomban és azokkal fizettessék meg, aki okozták azokat – tette hozzá.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt – tette hozzá.

Tagad az MSZOSZ elnöke

Pataky Péter – állítása szerint – nem tudja, hogy milyen visszadátumozások történhettek az egyes pályázatoknál az elmúlt években. Az MSZOSZ elnöke állítja: nem rájuk szabták a kiírásokat a szocialista kormányok idején.


Lapunk szombati számában írt arról, hogy volt olyan pályázat, melyet hivatalosan csak 2010. május elejétől lehetett elérni, a szakszervezet mégis napokkal korábban hozzájutott a szükséges információkhoz. A szocialistákkal lojális szervezet csaknem harmincmillió forintot nyert azzal, hogy kihasználta a néhány napos előnyt. Pataky Péter a Lánchíd Rádiónak azt mondta: ilyen nem történt.


Fotók: Reuters


(hírTV, Lánchíd Rádió, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.