A Braga lett a Tigris legújabb áldozata + Képek

Az El Tigre, vagyis a Tigrisnek becézett Radamel Falcao góljával 1-0-ra nyert a Porto a Braga elleni, portugál belharcot hozó Európa-liga-döntőben. A kék-fehér csíkosak 33 éves vezetőedzője, André Villas-Boas ezzel minden idők legfiatalabb nemzetközi kupagyőztes trénere lett. A Porto másodszor lett a sorozat legjobbja, a győztes gólt szerző kolumbiai támadó pedig 17 góljával (ami szintén rekord) a szezon gólkirálya.

Pintér Patrick
2011. 05. 18. 21:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérkőzést megelőző esélylatolgatások alkalmával természetesen a Porto végső sikerét várták a legtöbben, ez fakadhatott abból is, hogy a kék-fehérek jóval nagyobb tradíciókkal rendelkeztek a nemzetközi porondon, mint a Braga, másrészről pedig olyan támadósorral riogatták ebben az évben az ellenfeleket, amelyért fél Európa sorban áll a nagyszerű teljesítményt látva: Hulk, Varela és persze Falcao kegyeiért immáron nemcsak a hölgyek, hanem a leghíresebb európai klubok menedzserei és vezetői állnak sorba.


André Villas-Boas, a portóiak szakvezetője pedig a maga 33 évével éppen történelmet írt, soha ilyen fiatal tréner ugyanis nem jutott még el ilyen magas szintre európai kupasorozatban. A José Mourinho védőszárnyai alatt nevelkedő, már a Chelsea-vel is hírbe hozott edzőzseni nagy dobásra készült ezen az estén.

A másik fél, a Braga tulajdonképpen a Bajnokok Ligája-vigaszágon jutott el a dublini fináléig, igaz, a BL-ben legyőzte többek között az Arsenalt is, tehát egyáltalán nem lehetett egy kézlegyintéssel elintézni. Pláne azok után, hogy a kiscsapat azt a Benficát ütötte el a döntőbe jutástól, amely már-már a nagy összecsapásra készült a Porto ellen. Aztán mégis hoppon maradt, s a Domingos Paciencia által irányított piros-fehérek jutottak el az Európa-liga döntőjébe.

Maga a találkozó aztán közepes színvonalat hozott, no meg a Porto egyértelmű mezőnyfölényét. Ahogyan azt várni lehetett, Hulk és Falcao folyamatos nyomás alatt tartotta a Braga védelmét, helyzeteket is teremtettek Artur kapuja előtt, igaz, jó idei nem találták az utat a hálóig. A 44. percben aztán megtört a jég, Guarín jobb oldali középre adását Falcao kifacsarodott mozdulattal fejelte a jobb felső sarokba (1-0). A Braga csak szenvedett az első félidőben, alig-alig tudott kibontakozni.

A második játékrészben valamivel nyíltabb lett a játék, de egyre inkább látszott, hogy a Porto őrizni kívánja előnyét, éppen ezért már nem erőltette a támadásokat. A Braga támadói pontatlanok voltak és a legnagyobb helyzeteket is elkapkodták, a kétes szituációkban elhamarkodottan döntöttek. Túlzottan siettették a játékot, ez pedig magával hozta, hogy nem voltak képesek igazán megtalálni annak ritmusát. Már a Porto sem akart más, mint megvárni a hármas sípszót. Jobbára tördelt, szakadozott játékot láthattunk az utolsó húsz percben.

A kék-fehérek így is megérdemelten szerezték meg a trófeát, hiszen az egész szezonban ellenállhatatlanul futballoztak az Európa-ligában, rég nem látott élvezetes támadófutballt produkáltak. Villas-Boas pedig ezzel a sikerrel egyértelműen rálépett a mourinhói útra.

PORTO–BRAGA 1-0 (1-0)
Dublin, Aviva-stadion, 51 000 néző. Vezette: Carballo (spanyol).
Porto: Helton – Sapunaru, Rolando, Otamendi, Alvaro Pereira – Hulk, Guarín (Belluschi, 73.), Fernando, Joao Moutinho – Falcao, Varela (J. Rodríguez, 79.). Vezetőedző: André Villas-Boas.
Braga: Artur – Miguel García, Paulao, Alberto Rodríguez (Kaká, sz.), Silvio – Custódio, Hugo Viana (Mossoró, sz.), Vandinho – Alan, Lima (Meyong, 67.), Paulo César. Vezetőedző: Domingos Paciencia.
Gólszerző: Falcao (44.).



Fotók: Reuters

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.