A fővárosban elmaradt az ingatlanfejlesztés egységes irányítása

A város az infrastruktúra létrehozásával meghatározza azokat a területeket, amelyeken érdemes ingatlanokat fejleszteni, de a fővárosban elmaradt az ingatlanfejlesztés egységes irányítása – mondta Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese a Napi Gazdaság által szervezett konferencián szerdán.

MNO
2011. 05. 11. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz példaként a Váci utat említette, ahova a metró miatt özönlöttek a fejlesztők, de a városnak nem volt egységes koncepciója, amely meghatározta volna az építés kereteit. A Duna eddig teljesen kimaradt a fejlesztésekből – tett szemrehányást a fejlesztőknek a főpolgármester-helyettes, aki korábban maga is ezen a területen dolgozott.

Bagdy Gábor meghatározta az újabb fejlesztési területeket is. Ezek körébe tartozik a Moszkva (Széll Kálmán) tér környéke, a 4-es metró kelenföldi végállomása, a Városliget, a Ferenciek tere, valamint az 1-es villamos Budára való átvezetése után annak a nyomvonala. A magyar gazdaság fejlődése és az ingatlanfejlesztés kapcsolatát Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója vázolta a konferencián. „A magyar gazdaság tőkevonzó képessége lassan gyógyuló sebeket kapott” – mondta, és az okok között említette a különadókat, valamint a magán-nyugdíjpénztárak államosítását. A következő két évet azonban – a konvergencia program miatt – nyugodt időszaknak valószínűsítette. A lakásépítés idén éri el a mélypontját 16-17 ezer új lakással, de sokkal több jövőre sem várható – tette hozzá a vezérigazgató. A kereslet az új helyett az újszerű lakásokra helyeződik át, mivel a kínálatban megjelennek a bankok által visszavett lakások.

Az irodapiacról szólva Konthur Adrienne a CB Richard Ellis ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy 10-12 százalékos kihasználatlanság mindig kell, mivel az irodát keresők így kaphatnak választékot. A jelenlegi 20 százalék sok ugyan, de differenciált a hely szerint, így aki összefüggő 2 ezer négyzetméternyi irodát akar bérelni, már most sem számíthat nagy kínálatra. Amíg Észak-Budán 14,9, a Váci úton pedig 15,4 százalék a kihasználatlanság, addig Dél-Budán meghaladja a 25, az agglomerációban pedig a 34 százalékot is. Konthur Adrienne az irodát keresők preferenciái között első helyre sorolta a minőséget, a sorban következők közé sorolta a szolgáltatást, az épület zöld jellegét, és csak ezt követi a bérleti díj.

Az ipari ingatlanokról Czifra Balázs a DTZ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a teljes kínálat 1,8 millió négyzetméter az első negyedévben 111 ezer négyzetméter volt a bérbeadás. Az üresedési ráta jelenleg 22 százalék. Bevásárló központnak a saját cége az 5 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteket érti – mondta Sipos Melinda a Jones Lang LaSalle helyettes irodavezetője. Ebből 27 darab van a fővárosban, 714 ezer négyzetméter alapterülettel. Idén további hárommal bővül, a terület pedig megközelíti a 800 ezer négyzetmétert. A bevásárlóközpontok közül az idén elkészül a kispesti KÖKI, a közraktáraknál a CET, és a Váci 1 nevű épület, amely korábban a tőzsdének adott otthont – közölte. Egy új bevásárlóközpont csak akkor lehet sikeres, ha egyedi jellege van, és szórakozást is kínál a látogatóknak – tette hozzá az előadó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.