A G8 40 milliárd dollárt ad az arab világ újjáépítésére

A Nyolcak nevében Nicolas Sarkozy francia elnök mintegy 40 milliárd dolláros pénzügyi csomagot ajánlott fel „az arab tavasz” támogatására – közölte pénteken Dzsallúl Ajed tunéziai pénzügyminiszter.

MNO
2011. 05. 27. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus Bedzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai miniszterelnökkel és egyiptomi politikusokkal együtt meghívást kapott a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportja csúcstalálkozójára a franciaországi Deauville-ba, ahol az egyik fő téma az arab világ demokratizálódási folyamatának támogatása volt.

A tunéziai közlés szerint a 40 milliárd dolláros csomag országonkénti elosztását még nem pontosították: arra az illetékes külügy- és pénzügyminiszterek július elejéig megtartandó találkozóin kerül majd sor. A támogatás jelentős részét a nemzetközi pénzügyi szervezetek (a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) hitelei jelentik, amelyeket a demokratikus átalakulás finanszírozására biztosítanak az arab országoknak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön jelezte, hogy 35 milliárd dolláros hitelkeretet tervez biztosítani az arab országok számára, ha a régió kormányai a washingtoni szervezethez fordulnak anyagi segítségért.

Nicolas Sarkozy a tunéziai bejelentés megerősítésekor közölte, hogy Franciaország egymilliárd dolláros támogatást ajánl fel Egyiptomnak és Tunéziának. A francia elnök azt is elmondta, hogy a 40 milliárd dolláros csomag felét a fejlesztési bankok biztosítják (beleértve az IMF-hitelt), 10 milliárd dollár a kétoldalú kötelezettségvállalásokból folyik majd be (ennek része a francia felajánlás), s a fennmaradó 10 milliárd dollárt a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok ajánlották fel.

A zárónyilatkozatban az áll, hogy a multilaterális bankok több mint 20 milliárd dolláros keretet biztosítanak, amelyből 3,5 milliárd dollár az Európai Befektetési Banktól érkezik Egyiptom és Tunézia számára a 2011 és 2013 közötti időszak reformjainak finanszírozására.

Barack Obama amerikai elnök 2 milliárd dollárra becsülte a hazájából csak Egyiptom számára érkező támogatási felajánlást. Nagy-Britannia pedig 175 millió dollárral támogatja az arab országokban a politikai átmenet reformjait és a gazdasági fejlesztéseket. A brit támogatásból az „arab tavasz” elindítóinak számító Tunézia és Egyiptom mellett Marokkó és Jordánia is részesülhet. Az Európai Unió a 2011 és 2013 közötti időszakra eddig előirányzott 5,7 milliárd dolláron felül mintegy további 1,2 milliárd dollárt biztosít az arab országoknak.

A zárónyilatkozatba az is bekerült, hogy hasonlóan ahhoz a segítséghez, amelyben Kelet-Közép-Európa részesült a berlini fal leomlása után, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) kell szerepet kapnia a Földközi-tenger déli medencéjének gazdasági rekonstrukciójában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.