A magyar elnökség a váratlan eseményekre is kiválóan reagált

A magyar soros EU-elnökség színvonalát tekintve sikeres, elvárásainak megfelelően teljesít – hangsúlyozta Dienes-Oehm Egon, a Külügyminisztérium főosztályvezetője hétfőn, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) közgyűlését megelőző konferencián, Budapesten.

MNO
2011. 05. 30. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség Az uniós elnökség tapasztalatai a magyar prioritás tükrében címmel tartott konferenciát a Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban? rendezvénysorozat keretében. A főosztályvezető szerint az elért eredmények között az egyik legnagyobb siker a jobb európai gazdasági kormányzást és az euróövezet védelmét szolgáló gazdasági csomag tagállami elfogadtatása.

Dienes-Oehm Egon hangsúlyozta azt is, hogy a magyar elnökség sikeresen tudott válaszolni a nem tervezett kihívásokra is, például a fukusimai atombalesetre, az észak-afrikai eseményekre. A konferencián a főosztályvezető kifejtette, hogy a magyar EU-elnökség négy fő célkitűzés köré csoportosította munkáját: a gazdasági növekedés általi munkahelyteremtés elősegítése, a közös ágazati politikák erősítése, a polgárbarát szemlélet előtérbe helyezése és a bővítési folyamat köré. A magyar EU-elnökség sikerei között említette a főosztályvezető a Duna-stratégia elfogadtatását, az energia- és klímapolitikával kapcsolatos tevékenységet.

A konferenciát követő közgyűlésen a szövetség elfogadta a tavalyi munkájáról szóló beszámolót és a közhasznúsági jelentést. Tóth János, a GTTSZ főtitkára szólt arról, hogy a szövetség ez év novemberében tartja tisztújító közgyűlését. Erre készülve a szövetség hírleveleiben folyamatosan hozzák nyilvánosságra a tisztújító közgyűlés elé kerülő dokumentumokat. A közhasznúságról elfogadott dokumentumban szerepel, hogy a szövetség kiemelt figyelmet fordított a tudományos tevékenység, a kutatás, a környezetvédelem és a szociális témákról szóló konferenciákra. Tavaly 11 konferenciát rendeztek a Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban? sorozat keretében.

A Gazdálkodási Tudományos Társaság 1992-ben alakult, majd 2001-től Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségként, pártsemleges, tudományos, szakmai, érdek-képviseleti közhasznú szervezetként tevékenykedik, országos és megyei tagozatokat működtet. Tagjai között több mint 40 civil szervezet is van, ezért kezdeményezője volt és jelenleg házigazdája a Civil Szakmai Érdekképviseleti Szervezetek Országos Szövetségének, és tagja a mindenkori kormány mellett működő Gazdasági és Szociális Tanácsnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.