Az egyik leglátványosabb táncfesztivál volt a mostani

Fehér Ferenc és Horváth Csaba koreográfusok kapták megosztva a Veszprémben 14. alkalommal megrendezett tánc fesztiválja fődíját; a négy napon át tartó versenyen tíz társulat és mintegy nyolcvan táncos vett részt.

MNO
2011. 05. 29. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér Ferenc a Tao Te, Horváth Csaba a Godot-ra várva című táncelőadás koreográfiájáért kapta a megosztott fődíjat; mindketten százezer forintot vehettek át – tájékoztatta a szombaton késő este tartott díjkiosztóról Füssy Angéla, a fesztivált sajtószóvivője vasárnap az MTI-t. A szóvivő közlése szerint az Alkotói díjat – s ezzel az ötvenezer forintos jutalmat – Gold Bea koreográfus vehette át Vég veled című munkájáért.

A legjobb társulatnak idén a Közép-Európa Táncszínházat ítélte a zsűri, és ezért a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. külön erre az alkalomra készített egyedi vázáját vehették át – tájékoztatott Füssy Angéla. Előadói díjat kapott Barta Dóra táncművész (Badora Társulat) a Valami a semmibe című előadásért. Ugyancsak előadói díjat kaptak Kádas József és Krisztik Csaba, a Forte Társulat táncosai. Mindhárom előadói díjazottnak kétszemélyes görögországi utazás a jutalma. Az Első Koreográfiáért díjat Jónás Zsuzsa, a Közép-Európa Társulat koreográfusa nyerte a Visszavonhatatlan című munkájával, s a jutalma szintén egy kétszemélyes görögországi utazás – közölte a szóvivő, megjegyezve, hogy a „legfiatalabb életérzést sugárzó” díjat Duda Éva Stop ’n go című koreográfiája érdemelte ki.

A fesztivál fotósa, Gáspár Gábor is ajánlott fel díjat, és az Ez nem New York című fotográfiáját Ladányi Andrea táncművésznek adományozta a La Dance Company Szerelmi rapszódia című előadásáért. A szóvivő hangsúlyozta: díjat alapítottak a fesztivál szervezői is (főszervező a veszprémi Pannon Várszínház), és azt annak a társulatnak szánják szolidaritásul, amelyet „súlyos méltánytalanság” ért az elmúlt egy évben „és azt emelt fővel viselte”. A Post Scriptum-díjat ezúttal az egri Badora Társulatnak ítélték oda; a díszes herendi vázát Barta Dóra vette át Vándorfi Lászlótól, a Pannon Várszínház igazgatójától és Krámer Györgytől, a fesztivál művészeti vezetőjétől.

(Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház február 1-i hatállyal kinevezett, új igazgatója visszavonta Barta Dórának, a tánctagozat addigi vezetőjének – a direktori poszt másik aspiránsának – vezetői megbízatását. Bár Blaskó felajánlotta neki, hogy tánckari tagként továbbra is a teátrumban dolgozhat, Barta ezt méltatlannak érezte és nem fogadta el, majd bejelentette távozási szándékát a tagozat további nyolc tagja is.) A közönség szavazatai alapján a Vég veled című produkció lett a közönségdíjas; a herendi vázát Gold Bea koreográfus vette át.

A zsűri elnöke, Goda Gábor koreográfus, rendező, Harangozó Gyula-díjas előadóművész a fesztivál zárásaként azt hangsúlyozta, hogy igen professzionális és igényes koreográfiákat lehetett látni az idei veszprémi táncversenyen. Szerinte az egyik leglátványosabb, legjobb táncfesztivál volt a mostani. A zsűri tagja volt Kutszegi Csaba balettművész és Metzger Márta balerina, kiváló és érdemes művész.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.