Az oroszok visszavonják a gabonaexport-tilalmat

Oroszország július elejével visszavonja a tavaly augusztusban elrendelt gabonaexport-tilalmat – jelentette be a hét végén Vlagyimir Putyin.

MNO
2011. 05. 29. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a helyettesével, Viktor Zubkovval tartott megbeszélést, és ezt követően váratlanul válaszolt kérdésekre. Tavaly a hosszú, forró aszály miatt 37 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évinél: a 2009-ben betakarított 97 millió tonna helyett mindössze 61 millió tonnát tett ki a termés. Az embargót eredetileg december 31-ig rendelték el, de később meghosszabbították június 30-ig azzal, hogy csak akkor lehet majd visszavonni, amikor már láthatóvá válik, mennyi gabona terem idén, vagyis 2011 szeptemberében.

A 2009. évi termés mintegy 25 százalékát adta el külföldre Oroszország, de tavaly augusztusban leállította az exportot azzal az indoklással, hogy elsősorban a belföldi piac ellátását kell biztosítani, amihez mintegy nyolcvanmillió tonna szükséges. A hiányt az előző évben felhalmozott tartalékokból fedezték.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermelője, és ugyancsak a harmadik helyen áll a gabonát exportáló országok között, így az embargó jelentősen felhajtotta a világpiaci árakat. Egyes megfigyelők szerint e drágulásnak is része volt az arab országokban lezajlott zavargásokban. Ugyanakkor Oroszországban is jelentősen drágult a gabona: a köretként közkedvelt hajdinakása ára például több mint négyszeresére szökött fel, a termék hónapokig a leggyorsabban emelkedő áruk listájának élén állt, s azóta sem lett lényegesen olcsóbb. Ugyancsak jelentősen megnőtt a sütőipari termékek ára, és nem is esett vissza.

Az első prognózisok szerint idén mintegy 85-90 millió tonnás gabonatermés várható. Emellett szakértők felhívták rá a figyelmet, hogy ha az embargó fennmarad, jelentős mennyiségű gabona halmozódhat fel az ország déli részén. Ezáltal kevésbé lesz kifizetődő és vonzó a termesztés, ami a megművelt területek csökkenéséhez és ezzel hosszabb távon a gabonatermelés visszaeséséhez vezethet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.